Kommunen: Så kan du prata med ditt barn inför Valborg

Sista april närmar sig med stormsteg. Nu har Kinda kommun publicerat en guide till vårdnadshavare om hur de kan prata med sina ungdomar om frågor som rör alkohol och droger. Till valborg arrangerar kommunen även resa till Liseberg för kommunens unga.

Kinda kommun anordnar en resa till Liseberg för kommunens unga under valborg.

Kinda kommun anordnar en resa till Liseberg för kommunens unga under valborg.

Foto:

Kinda2022-04-22 08:00

Inför valborgsmässoafton har Kinda kommun publicerat en guide om hur man som förälder kan prata med sin tonåring. För vad gör man som vuxen när barnet säger att "alla andra" får dricka alkohol?

Märit Björk är chef på kommunens fritidsgård och arbetar också med frågor i kommunen som rör bland annat ANDT (alkohol, narkotika, doping och tobak). 

Enligt henne är det viktigaste att man bygger bra relationer med sina barn. Det kan göra det lättare vågar prata om den här typen av frågor. Som vuxen ska man inte heller vara rädd för att sätta gränser.

– Tydlighet är trygghet och våra barn och unga vill att man ska bry sig, säger Märit Björk.

Det visar bland annat undersökningar som görs där ungdomarna själva får svara på frågor om hur de vill att vuxenvärlden ska möta dem. Enligt Märit Björk är vuxenvärldens inställning avgörande för hur ungdomar kommer att hantera alkohol.

Ett annat tips är enligt Märit Björk att prata med andra föräldrar. Då kan det bli lättare att stå emot argument som att "alla andra får".

Märit Björk säger att Kinda ligger relativt bra till när det rör frågor som berör droger och alkohol bland unga.

– Vi ligger ungefär på runt snittet för länet, säger hon.

I sitt arbete utgår kommunen från enkäter som unga får fylla i. Man tittar även på polisens anmälningsstatistik och lyssnar till socialtjänsten. Kommunen mäter även spår av droger i avloppsvattnet.

– Sedan finns det alltid saker att jobba på men på gruppnivå ser det bra ut, säger Märit Björk.

IQ, som är ett dotterbolag till Systembolaget, skickar även ut information till vårdnadshavare.

Märit Björk berättar att representanter från kommunen deltar i föräldramöten för att informera och diskutera frågor som rör alkohol och droger bland unga.

Inför valborg anordnar kommunen även en aktivitet där kommunens unga får följa med på en resa till Liseberg. Märit Björk säger att det är något som man gjort under många år men att det under de senaste åren inte blivit av på grund av pandemin.

Evenemanget är alkohol- och drogfritt men enligt Märit Björk ligger fokus på att ungdomarna ska få göra roliga saker och skapa fina minnen tillsammans. Utöver det är aktiviteten även tänkt att bidra till att skapa en sammanhållning i kommunen.

– Det finns många vinster, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!