Kisa Magnusson ska få en egen bänk: "Skapar stolthet"

Att Anna-Karin "Kisa" Magnusson ska få en egen bänk är redan klart, men vad sägs om Inger "Pippi" Nilsson och Gerda Antti? Här är kultursatsningen som ska smycka Kinda.

Anna-Karin "Kisa" Magnusson, Gerda Antti och Inger "Pippi" Nilsson är några av de kulturpersonligheter som kan komma att hedras i projektet "Skänk en bänk".

Anna-Karin "Kisa" Magnusson, Gerda Antti och Inger "Pippi" Nilsson är några av de kulturpersonligheter som kan komma att hedras i projektet "Skänk en bänk".

Foto: Stig Berg/Dennis Petersson/Christian Gustavsson/bildmontage

Kinda2021-06-16 12:54

Kommunens utvecklingschef Jennie Blomberg slår sig ned på en parkbänk vid Vråkenområdet i hjärtat av Kisa. Hon är glad över ett färskt besked. Efter beslut i regionens trafik- och samhällsplaneringsnämnd avsattes nämligen en pengapott för att, med anledning av coronapandemins konsekvenser, kunna stötta länets handel- och service-aktörer. Kinda kommun, i samverkan med föreningarna Kisa Handel & Service, Leva och Bo i Rimforsa samt Horns Marknadsförening, skickade in en ansökan – och fick den godkänd.

undefined
Jennie Blomberg, utvecklingschef i Kinda kommun, är glad över att regionen beviljade stöd. "Det är viktigt för oss att samverka", konstaterar hon.

– Det var lite först till kvarn som gällde och istället för att jag på egen hand skulle försöka gissa vad aktörerna och allmänheten ville ha kontaktade jag ett antal föreningar och bad dem skicka in önskemål som jag sedan sammanställde. Syftet är att vi ska kunna skapa mer attraktiva miljöer i anslutning till handel och centrum. Få folk att trivas och vilja vara här, berättar Blomberg och fortsätter:

– Alla kommuner i Sverige har det tufft ekonomiskt, även handel- och servicebranschen, och därför måste vi samverka. En viktig uppgift i rollen som utvecklingschef är att hålla ögonen öppna efter såna här bidrag, sprida information och ta initiativ till dialog.

Kommunen sökte bidrag för tre projekt som sammanlagt beräknas kosta 142 000 kronor. Då 25 procent av kostnaderna ska vara självfinansierade landade det beviljade stödet från regionen på 106 500 kronor. Den stora majoriteten av bidragen, nämligen 67 500 kronor, öronmärks för en kultursatsning i Rimforsa och Kisa. En satsning där idén kommer från Kisa Handel & Service.

– Vi försökte dra igång den här satsningen redan förra året, vi lyckades inte riktigt då, men en god idé släpper man aldrig. Vi kallar projektet för "Skänk en bänk", berättar föreningens centrumsamordnare Gudrid Hansen.

undefined
Centrumsamordnaren Gudrid Hansen, från Kisa Handel & Service, berättar att bidraget bara är ett startskott för projektet "Skänk en bänk" som ska göra Kisa och Rimforsa mer attraktivt samtidigt som viktiga personer hyllas.

Tanken med projektet är att företag eller föreningar ska skänka en sittbänk som förses med en namnskylt på ryggen. Namnet på bänken ska tillhöra en person som på olika sätt gör eller har gjort något bra för Kinda – inte minst kulturellt. Med bidraget från regionen hoppas föreningen kunna köpa in ett antal bänkar som en start på initiativet. Även Leva och Bo i Rimforsa ska köpa in en bänk.

– Första bänken kommer att tillägnas sångerskan "Kisa" Magnusson, det ger jag mig inte på. Den ska stå framför Sandströms Mode i Kisa, som är hennes föräldrahem. Andra personligheter som vi har funderat över är Inger Nilsson och Gerda Antti, varför inte konstnären Brita Rothlin-Zachrisson? Vi kommer att sätta oss ned för att sovra och prata om namn framöver, förklarar Gudrid Hansen.

På vilket sätt gynnar det här handeln?

– Ett trivsamt samhälle där det händer saker och där vi lyfter upp handelns historia som mötes- och kulturplats skapar ett intresse bland de som kommer till Kisa men också en stor stolthet bland Kisaborna själva. Med såna här sittbänkar tycker vi att vi bjuder in besökarna på ett väldigt folkligt och allmänt sätt, svarar Hansen.

undefined
På Vråkenområdet i Kisa kommer kommunen och Jennie Blomberg att anlägga minnesplattor för att hedra alla de personer från Kinda som emigrerade till Amerika.

För Horns Marknadsförening innebär bidraget en möjlighet att förse samhället med blomlådor och soffor – bland annat på torget i Horn, vid badplatsen, kyrkan och båthamnen. Kinda kommun själva får 9 000 kronor för att anlägga minnesplattor vid Vråkenområdet. Detta ska vara ett sätt att minnas och hedra alla de Kindabor som emigrerade till Amerika.

– Jag hoppas vi kan få till allt det här så fort som möjligt, säger Jennie Blomberg.

Mer om Kisa Magnusson

"År 1949 föds Anna-Karin Magnusson i Kisa, dotter till Martin och Karin som drev klädaffär. Redan i tidig ålder hade hon en talang för att sjunga och spela teater. En uppsättning av musikalen Hair år 1969 blev hennes stora genombrott och hon kallades ofta för ”Sveriges svar på Janis Joplin”. År 1972 kom hon femma i Melodifestivalen, hade en egen tv-show och turnerade med Tommy Körberg. Hon utnämndes till en av Sveriges populäraste sångerskor. Hon avled år 2003".

Källa: www.kisamagnusson.se

Karta: Vråkenområdet, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!