Kindaborna har blivit fler 2021: "Är mycket positivt"

Kinda kommun har återigen klättrat över 10 000-gränsen, det visar färska siffror från Statistikmyndigheten SCB. Hittills under 2021 har befolkningen ökat med 70 personer.

Befolkningen har ökat med 70 personer i Kinda under 2021. Det visar färska siffror från SCB.

Befolkningen har ökat med 70 personer i Kinda under 2021. Det visar färska siffror från SCB.

Foto: Dennis Petersson

Kinda2021-08-19 20:18

– Det är mycket positivt. Kinda är en attraktiv och intressant kommun med närhet till Linköping och bra kommunikationer. Rimforsa är helt klart dragplåstret men vi kan se att det smittar av sig på övriga kommunen och platser som till exempel Björkfors och Hägerstad, konstaterar kommunalrådet Christer Segerstéen (M) när vi når honom via telefon.

undefined
"Rimforsa är dragplåstret", säger kommunalrådet Christer Segerstéen (M) som samtidigt nämner områden som Björkfors, Kättilstad och Hägerstad i samband med ökningen.

Det är främst under det andra kvartalet i år som Kindaborna har blivit fler. 150 personer flyttade in under månaderna april, maj och juni samtidigt som 83 stycken flyttade ut. När 2021 började var befolkningsantalet 9 991 stycken. Idag är samma siffra 10 061.

– I budgeten för 2021 har vi räknat med att befolkningen ökar med 35 personer, så det klarar vi med råge än så länge och vi får hoppas att det fortsätter så här. En begränsning är att vi har ont om villatomter, förklarar Segerstéen och fortsätter:

– Jag hoppas att nio tomter kommer ut vid Rimforsa Strand om några månader. Sedan är förhoppningen att områdena Storgården/Krågedal samt Hallstad Ängar kommer igång någon gång under 2022.

undefined
"Det är mycket positivt", säger Segerstéen (M) om ökningen. I budgeten för 2021 har kommunen räknat med en ökning på 35 personer.

Enligt Segerstéen står kommunen bättre rustad i dag för att haka på den trend som nu råder, där många vill flytta ut på landsbygden.

– Det gäller att fånga trenden. De mäklare jag pratar med får signaler varje vecka från intressenter som letar efter tomter eller hus i kommunen. Sedan gäller det såklart att hålla kvar invånarna genom en bra skola, barn- och äldreomsorg, menar Segerstéen.

Karta: Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!