Helmi Jörnestam pratade om nyfikenhet och mod

Helmi Jörnestam är författare från Linköping och har under flera decennier arbetat aktivt med olika kulturer.
Hon har arbetat som språklärare för nya svenskar. Idag är hon bland annat aktiv i ett språkcafé där man möts kring det svenska språket.
Helmi Jörnestam besökte i måndags Kisa Bibliotek där hon pratade utifrån sin bok ”Vi kom inte bara för att säga hej”.

Författaren Helmi Jönestam talade om integration utifrån sin bok "Vi kom inte bara för att säga hej".

Författaren Helmi Jönestam talade om integration utifrån sin bok "Vi kom inte bara för att säga hej".

Foto: Fotograf saknas!

Kinda2016-10-12 17:00

– Integration är ett bygge. I det bygget behöver vi nyfikenhet på andra och mod att möta det annorlunda och en vilja att själv förändras, säger Helmi Jönestam.

Olikheter

På måndagskvällen talade hon på biblioteket i Kisa om infödda svenskar och nysvenskar och om att möta ett förändrat samhälle. 

Det går inte att vrida klockan tillbaka, även om en del skulle önska det.

– Sverige är inte längre ett land av likhet, utan av olikheter. Det går inte att kliva tillbaka. Vi har varit ett homogent land men det är vi inte längre, säger hon.

– Språket är nyckeln in i samhället, och jag tycker att man skulle satsa mycket mer på det talade språket. Svenskar är kräsna och jag hör ofta att det är så svårt att tala med en som inte pratar svenska. Därför är det viktigt att språkundervisningen inte bara att läsa, skriva och grammatik.

Kasta ryggsäcken

Helmi redde ut ett par begrepp, integration och assimilation.

– Länge var inställningen att den som kom ny till Sverige skulle bli svensk, skulle assimileras. Kasta bort sin gamla ryggsäck. Det är vad assimilation betyder på latin, att bli lik. Idag talar vi istället om integration. Det ordet kommer också från latin och det betyder förnyelse. Då handlar det om att vi respekterar varandras olikheter, och inte tvingar människor att lämna hela sitt liv på skräphögen.

– Integration skapar nytt. Vi skapar något som är mer än sina delar, 1+1 =3. Assimilering gör det inte, då blir 1+1= 1.

– Just i Kisa med utvandrartradition, kan vi jämföra med emigrationen från Sverige för hundrafemtio år sedan, säger Helmi.

– De svenska traditionerna levde länge kvar i USA och det var bara för dem som flyttade till det nya landet. Man vill inte känna att ens erfarenheter inte är värda någonting.

Skapar dynamik

– Ordspråket säger lika barn leka bäst. Men också tvärtom motsatserna dras till varandra. Båda dessa ordspråk är sanna samtidigt, säger Helmi.

– Det är likheterna som gör att vi kan mötas. Vi känner igen oss och ser att vi förstår varandra. Men det är olikheterna som leder vidare. Om vi bara träffar människor som är precis lika oss själva blir det inget nytt. Olikheterna skapar dynamik.

Författarkvällen med Helmi Jönestam arrangerades av Internationella kvinnoföreningen i Kinda (IKF) och studieförbundet NBV. Ett tiotal personer i publiken fick en föreläsning och en diskussionsstund efteråt.

– Du har talat om hur viktigt det är att skapa mötesplatser, och det vill vi göra här i Kinda, sade IKF:s ordförande Kicki Stridh när hon tackade Helmi Jönestam. I IKF möts kvinnor från många nationaliteter vid våra aktiviteter och vi lär oss alla hela tiden nya saker, avslutar Kicki Stridh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om