Grönede Oppgård satsar på killingkött

För åtta år sedan startade Mikael Carlsson och Lili-Ann Hultman och Lars och Gabrielle Holma företaget Grönede meat, hunt och country life med inriktning på försäljning av kött och uthyrning av jaktmark och jaktstuga.

Mikael Carlsson, Lars Carlsson och Lili-Ann Hultman med killingar på Grönede Oppgård.

Mikael Carlsson, Lars Carlsson och Lili-Ann Hultman med killingar på Grönede Oppgård.

Foto:

Kinda2016-01-16 10:18


- I början hade vi enbart köttdjur för uppfödning och som vi sedan slaktade. Djuren är perfekta betesmaskiner på gårdens hagar och ängar, säger Mikael Carlsson.

Utöver köttdjuren som består av ett 40-tal angus- och highland cattle så har Mikael Carlsson och Lili-Ann Hultman och Lars och Gabrielle Holma som driver gården Grönede Oppgård, strax utanför Kisa, på senare år fött upp killingar.

- Det började redan år 2008, då vi hade en get, men tre år senare köpte vi ett 60-tal killingar från Löts gård, utanför Linköping. Killingarna var bara ett par veckor gamla, så att vi födde upp dem med mjölk på flaska. Orsaken till att vi köpte killingarna var att vi hade mycket betesmarker här i Grönede, säger Mikael Carlsson.

Under hösten 2011 slaktades killingarna.

- Vi gjorde killingkorv som vi sedan sålde vidare, säger Mikael Carlsson.

Men några killingar sparades som växte upp och blev getter som i sin tur fick killingar och förra sommaren kom andra kullen från killingarna som köptes under våren 2011.

- Vi slaktade ett 25-tal killingar innan jul som sedan gick till slakt. I veckan levererade vi kött till bland annat Kisa värdshus som nästa vecka har killingkött på menyn varje dag, säger Mikael Carlsson.

I höstas tog Mikael Carlsson och hans kollegor över en mjölkbesättning på 65 getter och här finns nu planer för att utveckla verksamheten i Grönede.

- Vi har funderingar på att mjölka getter, vilket i sin tur kommer att ge bland annat ost. Då måste vi få till ett mindre gårdsmejeri, säger Mikael Carlsson.

Grönede meat, hunt och country life är medlem i föreningen KindaMat och säljer kött på mässor och även hemma i Grönede i paketerad form.

- Våra djur får inget kraftfoder. De utfordras enbart med stråfoder och ensilage, säger Mikael Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om