Argumenten för det senare argumentet, alltsÄ att bygga en helt ny RÀddningsstation, Àr att de nuvarande lokalerna sedan lÀnge dömts ut ur ett arbetsmiljöperspektiv och att det sÄvÀl ekonomiskt som praktiskt Àr fördelaktigt att vÀlja just nybyggnadsalternativet.
Det gÄr liksom inte att sÀga emot arbetsmiljöretoriken, och vikten av dessa fakta har verifierats av sÄvÀl extern sakkunniga som direkta sakÀgare.
I skarven
NÀr det sedan kommer till fortsÀttningen, med beslut om hur stationen ska se ut, vem som ska fÄ nöjet att rita den, kostnader och framför allt tillhörande upphandlingar, finns flera frÄgetecken, som inte till fullo besvarats.
Kommunen hÀnvisar till ett sÄ kallat "hÀngavtal" med Upphandlingscenter i FjÀrde storstadsregionen, lÀs Linköping-Norrköping. Upphandlingscenter hanterar flertalet av kommunens upphandlingar men det har tagits beslut att efter hand gÄ ifrÄn detta hÀngavtal och sköta upphandlingar lokalt i framtiden.
Ledningen i Kinda tycker inte Kinda fÄtt ut tillrÀckligt mycket av samarbetet.
Eventuellt ska upphandlingar kunna ske i samarbete med andra nÀrliggande kommunen, nÀr det bedöms vara fördelaktigt.
Samtidigt har Kinda kommun förstÀrkt sin organisation kring dessa frÄgor i och med att funktionen Upphandlingsstrateg inrÀttats med Elsa Martinsson som ansvarig.
Uppdraget att projektera den nya rÀddningsstationen hamnade tidsmÀssigt i skarven mellan "hÀngavtalets tid" med Upphandlingscenter, och tiden efter hÀngavtalet. Nu följdes ÀndÄ ramavtalet av Upphandlingscenter och Fredriksson Arkitektkontor i Norrköping fick uppdraget att presentera en idéskiss, som nu till stor del ligger som grund för det fortsatta upphandlingsförfarandet.
Extern konsult
Det Àr Mats Fredriksson sjÀlv pÄ arkitektkontoret samt arkitekterna Samuel Liljethörn och Felix Freudenthal Lotz som signerat ritningarna. UpplÀgget har varit en tvÄdelad lösning, med en attraktiv personal- och konferensdel, samt en funktionsdel med tekniska ytor och brandbilar.
Mycket hÀnsyn har tagit till arbetsmiljön och en rikstÀckande satsning som heter Friska brandmÀn, som reglerar allt vad gÀller röklukt, tvÀttmaskiner och lussar.
NÀr det gÀller det fortsatta arbetet med anbudsunderlag och upphandlingsförfarande, har tagits politiskt beslut att det inte ska ske varken av Upphandlingscenter, eller av Kinda kommun sjÀlv. PÄ förslag frÄn nya samhÀllsbyggnadschefen Mikael HÄkansson, som har erfarenhet frÄn en annan kommun - kommer upphandingen att ske helt externt.
Det blir sÄledes en extern konsult som fÄr uppdraget att sköta allt praktiska. Förhoppningen frÄn politikernas sida Àr att underlaget dÀrmed ska breddas, och den merkostnad som konsultuppdraget medför, ska betala igen sig pÄ slutraden.
Rykten och myter
Trots att brandstationen vÀckt mycket debatt och medför en betydande utgift för kommunen, kÀnner sig kommunstyrelsens ordförande Hans MÄhagen (S), fortfarande mycket trygg i Àrendet.
-Jag har ocksÄ tagit del av andra byggnationer, och de som pekar pÄ att det byggts billigare pÄ andra hÄll, men vi har lÄtit utreda detta genom kommunchefen Rosie-Mari Fors, och det visar sig att jÀmförelsen haltar betÀnkligt.
Hans MÄhagen pekar ut en stationsbyggnation utanför Söderköping, som brukar dyka upp, med tillhörande kritik. Den kostade fÀrdig 30 miljoner kronor. Att jÀmföra med Kisa RÀddningsstation som frÄn början var kostnadsberÀknad till 53 miljoner, men som tack vare billigare markarbeten, nu blivit till 46 miljoner kronor.
-För det första Ă€r det tidsaspekten, dessutom skiljer det vĂ€ldigt mycket i resultatet. Vi mĂ„ste vara pĂ„ det klara med vad vi fĂ„r, det visade sig att i den stationen ingick inga inventarier, eftersom RTĂG, stod för dem separat, plus en rad andra saker som skiljer. Dessutom ingick inga markarbeten.
Han Àr sÀker pÄ att Kinda har tagit rÀtt beslut, Ànnu sÄ lÀnge.
-En erfarenhet har jag definitivt fÄtt och det Àr att det aldrig Àr bra om ett Àrende blir för gammalt. Det skapas rykten och myter.