Partierna samlade för att debattera kommunpolitik

Efter valdebatten fanns det utrymme för åhörarfrågor. Solcellsfrågan kom då upp på tapeten. KD, S, V och LPo var överens: Solceller är bra. L har dock en annan syn på frågan. "Vi i Liberalerna vill inte ha vindkraftverk. Jag skulle jättegärna vilja det om det vore något privat initiativ med ett-två stycken, men inte vindkraftsparker. Det är inte ekonomiskt försvarbart. Och miljöförstöring är det också", sade Birgitta Johansson (L). På bilden syns Christian Nordin Olsson (SD), Birgitta Johansson (L), Tore OIsson (C) och Christer Segerstéen (M).

Efter valdebatten fanns det utrymme för åhörarfrågor. Solcellsfrågan kom då upp på tapeten. KD, S, V och LPo var överens: Solceller är bra. L har dock en annan syn på frågan. "Vi i Liberalerna vill inte ha vindkraftverk. Jag skulle jättegärna vilja det om det vore något privat initiativ med ett-två stycken, men inte vindkraftsparker. Det är inte ekonomiskt försvarbart. Och miljöförstöring är det också", sade Birgitta Johansson (L). På bilden syns Christian Nordin Olsson (SD), Birgitta Johansson (L), Tore OIsson (C) och Christer Segerstéen (M).

Foto: Agnes Ganestål

Kinda2022-09-08 15:00

Under onsdagskvällen var det dags för valdebatt i Björkfors. Representanter från LPo, M, C, L, S, V, SD och KD var på plats. Frågor som landsbygdsutveckling, kommunens ekonomi och räddningstjänsten i kommunen diskuterades. I flera frågor var partierna till stor del överens, men i vissa frågor blev debatten desto hetare. En fråga som skiljde partierna åt, men som inte skapade debatt, var vindkraft.

undefined
Förskolefrågan väckte reaktioner hos åhörarna. En person undrade om väljarna i Rimforsa är mer värda än väljarna i Björkfors. Frågan möttes av applåder från några andra åhörare. Tore Olsson (C) gav svar på frågan: "Ja, så kan man säga. Majoritetens behov får genomslag". På bilden syns Lena Käcker Johansson (KD), Conny Forsberg (S), Maj-Viol Thostrup (V), Pierre Ländell (LPo), Christian Nordin Olsson (SD), Birgitta Johansson (L), Tore OIsson (C) och Christer Segerstéen (M).
undefined
Lars-Inge Schedenborg var en av kvällens moderatorer. "Jag vill tacka panelen, vi får se hur det går den 11 september", sade han efter debattens slut.
undefined
När frågan om kollektivtrafiken kom upp under onsdagens valdebatt var Conny Forsberg (S) tydlig i sin och partiets ståndpunkt: "Vi vill lägga pengar på kollektivtrafiken där regionen inte vill göra det egenhändigt". Han fortsatte: "Lagen säger inte att vi måste göra det, men lagen förbjuder oss inte". På bilden syns Lena Käcker Johansson (KD), Conny Forsberg (S) och Maj-Viol Thostrup (V).
undefined
Skattesänkning eller skattehöjning? Vad tycker de lokala partierna? "En moderat brukar vilja sänka skatten, men vi behåller skatten", sade Christer Segerstéen (M). Han möttes av kritik från Christian Nordin Olsson (SD): "De ledande partierna hade ett löfte om att återställa skatten till 2023, men nu har de sagt att de vill behålla den befintliga skatten". Enligt Nordin Olsson (SD) vill Sverigedemokraterna återställa skatten, men de har inte med någon sådan justering i sin budget.
undefined
"Vi vill skapa en skola och förskola i toppklass. Ni vet, kunskap är makt!", sade Birgitta Johansson (L) under sin presentation av partiet.
undefined
"Kinda kommun har den nästa lägsta skatten i Östergötland, fick jag lära mig för fyra år sen. Alla var så stolta över det", sade Maj-Viol Thostrup (V). Vänsterpartiet vill höja skatten, fortsatte hon sedan. "Man har sparat och sparat. Vi vill höja skatten, och det är till personal i skola och omsorg som de pengarna ska gå till". På bilden syns Maj-Viol Thostrup (V), Pierre Ländell (LPo) och Christian Nordin Olsson (SD).
undefined
Ekonomi är en viktig fråga för Moderaterna i Kinda. "Vi står inför ett tufft läge, många av våra medborgare kommer att ha det riktigt tufft i höst. Då är det viktigt att vi har ordning och reda", sade Christer Segerstéen (M) under sin partipresentation.
undefined
Lena Käcker Johansson (KD) valde att lyfta regionvalet under onsdagsdebatten. "Det är faktiskt viktigt att använda alla lapparna i valet. Gällande kollektivtrafik är det den blå lappen man ska använda", upplyste hon. "Vi har föreslagit att man på prov skulle göra provtrafik där man ser att det finns för litet underlag för att se om det blir skillnad om man skapar de här turerna", fortsatte hon sedan.
undefined
Alla samlade politiker som tog till orda i frågan om sjönära bebyggelse tycktes se positivt på ämnet. Tore Olsson (C) sade att Centerpartiet "jobbat stenhårt för att få till ett rimligt strandskydd". Maj-Viol Thostrup (V) gav sin syn på frågan: "Vi brukar säga att vi vill skydda stränderna, men om det är tillräckligt för att man ska kunna gå fram där är det absolut inget hinder tycker jag". På bilden syns Birgitta Johansson (L), Tore OIsson (C) och Christer Segerstéen (M).
undefined
Christian Nordin Olsson (SD) representerade Sverigedemokraterna under onsdagskvällens valdebatt. Han lyfte partiets prioriterade frågor: Trygghet och kvalitet. Han vill att Kinda kommuns invånare ska känna en trygghet i att veta vad kommunen levererar för service och kvalitet. "Det man tvingas betala för ska kännas rimligt utifrån vad man får för det", sade han under sin presentation.
undefined
Pierre Ländell (LPo) riktade flera gånger kritik mot majoriteten i Kinda kommun. Rösta inte på C, L eller M om ni vill ha en levande landsbygd, blev hans avslutande budskap i presentationen av sitt parti.
undefined
När kommer fibern söderut i Kinda? Det undrade moderatorn Lars-Inge Schedenborg. Conny Forsberg (S) tog till orda: "Att det mobila nätet inte skulle räcka till köper jag inte". Det mobila nätet bör kunna användas som komplement för fiber i vissa fall, enligt Forsberg (S).
undefined
"Du får inte ekonomi på det om du inte får åtminstone 20 barn på en förskola", sade Tore Olsson (C) om att starta upp en förskola i Björkfors. Han lyfte att byråkratin sätter käppar i hjulet, gör det svårt att driva privat. En åhörare undrade om det inte är politiker som skapat byråkratin. Olsson (C) höll med, men sade att han själv vill bidra till att minska byråkratin.
undefined
"Jag sitter i oppositionen och för mig är det därför naturligt att kritisera majoriteten, men jag måste hålla med Tore (C) i en sak: Det vankas bistra tider i Kinda. Det vet alla som sitter vid det här podiet", sade Pierre Ländell (LPo) under onsdagens valdebatt i Björkfors. På bilden syns Maj-Viol Thostrup (V), Pierre Ländell (LPo) och Christian Nordin Olsson (SD).
undefined
Christer Segerstéen tog till orda när kollektivtrafiksfrågan kom upp på tapeten. "På något sätt kanske man ska fortsätta den här arbetsgruppen och se: hur många ungdomar är det man talar om? Så att man har någonting att gå på". Pierre Ländell (LPo) var tydlig i sin ståndpunkt. "Vi kommer införa bussen om vi hamnar i majoritet. Det är ett av våra krav", sade han.
undefined
Bredband är avgörande på landsbygden, enligt Pierre Ländell (LPo). Fungerande bredband är en förutsättning för att kunna bo, leva och verka på landsbygden. Det går inte att behålla ungdomar eller driva företag annars", sade han under onsdagsdebatten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!