Klart: Pia blir ny kommundirektör i Kinda

Pia Ragnardotter blir ny kommundirektör i Kinda kommun. Hon kommer närmast från en tjänst som kommunikationsdirektör på Ekerö kommun.

Pia Ragnardotter blir Kinda kommuns nya kommundirektör. Hon tillträder posten den 6 september.

Pia Ragnardotter blir Kinda kommuns nya kommundirektör. Hon tillträder posten den 6 september.

Foto: Jan Novotny

Kinda2023-05-31 11:37

Det var under onsdagsförmiddagen som kommunen gick ut med informationen i ett pressmeddelande. Ragnardotter har tidigare bland annat haft chefstjänster inom kommunikation på både Brottsförebyggande rådet, Arbetsmiljöverket och Trafikverket. Tjänsten hon har för tillfället på Ekerö kommun började hon känna sig klar med.

– Det är bra tajming helt enkelt. En ny mandatperiod, och efter snart fyra år i Ekerö kommun är det en bra tidpunkt att röra på sig.

Att det blir Kinda beror egentligen på fritidshuset som hon köpte tillsammans med sin man för några år sen – i Småland. Sedan dess har de åkt igenom Kinda otaliga gånger.

– Då har vi sagt varje gång: ”titta vad fint det är, här borde vi bo, hit skulle vi flytta”.

För tillfället bor hon i Hägersten i Stockholm. Planen är att veckopendla mellan bostaden där och en lägenhet i Kisa, åtminstone till en början.

undefined
Pia Ragnardotter blir Kinda kommuns nya kommundirektör. Hon tillträder posten den 6 september.

– Så får vi se sen om vi flyttar ner sen fullt ut.

Om du ska välja en tjänst från ditt tidigare yrkesliv som präglat dig allra mest, vilken är det?

– Tiden som entreprenör, att driva en kommunikationsbyrå under IT-bubblans uppgång och fall, det var en otroligt utvecklande period.

– Men sen får jag säga mina snart fyra år i Ekerö kommun. Eftersom det var min första kommun, och det är en stor skillnad mot statlig myndighet. Det har präglat mig, det har utvecklat min syn på hela välfärdsuppdraget och ledarskapet. Och känslan av att leda ett mini-Sverige, där allting finns i verksamheten.

Pia Ragnardotter har även skrivit en bok om ledarskap. I den beskriver hon bland annat dagens samhälle som alltmer stressigt. Idén till boken fick hon under sin tid på Arbetsmiljöverket när hon såg hur sjukskrivningstalen ökade. Som högsta chefen i kommunen kommer hon själv ha att föregå med gott exempel.

– I den här rollen blir det självklart mycket jobb, säger hon.

– Men jag är också noga med att ha en bra fritid, jag är noga med återhämtning, jag är noga med att vara väldigt lat då och då.

undefined
Ragnardotters erfarenhet av att ha jobbat på statliga myndigheter har vägt tungt i valet, menar Christer Segerstéen (M). "Vi har med Arbetsmiljöverket att göra, vi har med Trafikverket att göra, så är det viktigt att man har kunskap om de här myndigheterna", säger han.

Tidigare kommundirektören Sergei Sorokin entledigades från sin tjänst tidigare i år och fick då ett avgångsvederlag. Kostnaden för kommunen blev drygt 1,17 miljoner kronor. För att samma sak inte ska hända igen har man från politiskt håll ändrat i rekryteringsprocessen.

– Vi har ju lärt oss av processen som varit, och den rekryteringsfirman var inte aktuell den här gången, säger Christer Segerstéen (M), kommunstyrelsens ordförande.

De har även valt att ha djupare intervjuer i två omgångar, först med HR-chefen närvarande, och sen en med bara kommunstyrelsens presidium. Tillsammans med Conny Forsberg (S) har Segerstéen också inhämtat egna referenser från Ekerö.

I slutändan stod man med tre kandidater. Att valet föll på just Pia Ragnardotter säger Segerstéen beror på flera saker. Viktigast menar han har varit hennes förmåga att lyssna på sina medarbetare, men även att kunna markera tydligt vad som gäller. Erfarenheten från statliga myndigheter ser han också som ett klart plus.

Pia Ragnardotter säger själv att det är för tidigt att diskutera vilka eventuella ändringar hon ser framför sig att hon kommer vilja driva igenom i kommunen. Däremot understryker Segerstéen att det kan bli förändringar.

– Pia kommer ju då som ny chef att forma sitt lag. Och det kan ju ske förändringar lite granna kring hur olika saker ska vara, olika placeringar.

Ragnardotter ska börja sin tjänst den 6 september i år. 

"I den här rollen blir det självklart mycket jobb", säger Ragnardotter och tillägger: "Men jag är också noga med att ha en bra fritid, jag är noga med återhämtning, jag är noga med att vara väldigt lat då och då."
"I den här rollen blir det självklart mycket jobb", säger Ragnardotter och tillägger: "Men jag är också noga med att ha en bra fritid, jag är noga med återhämtning, jag är noga med att vara väldigt lat då och då."
Pia Ragnardotter

Ålder: 56 år

Familj: make och har en son

Bor: Hägersten i Stockholm, kommer att veckopendla till Kisa åtminstone till en början

Gör i sommar: jobbar en del, bland annat som tillförordnad kommundirektör i Ekerö kommun. Hon kommer också att vara i stugan i Tjällmo (den i Småland har de sålt) och passa på att fara runt i Kindatrakten i makens gamla folkvagnsbubbla. Och så tar hon tidig en tidig semestervecka i Italien från och med fredag för att fira nya tjänsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!