Ami Hagström minns tiden i Kisa

I år det exakt 60 år sedan som Ami Hagström som 17-åring satt upp föreställningen "Annie get your gun" av Irving Berlin på biograf Hjorten i Kisa.
Nu på lördag har Ami samlat i hop delar av gänget som var med i föreställning. Platsen för samlingen är Kisa bygdegård.

Kinda2015-07-21 18:02


- Det ska bli jättekul. Totalt var vi ett 34 personer som var med i föreställningen. På lördag kommer tolv av dessa. Några har inte tid och så är det ju så att några lever inte längre, säger Ami Hagström.

Häradsskrivare
Ami Hagström föddes och växte upp i Linköping.
När hon var tio år fick pappa Erik jobb som häradsskrivare i Kisa och tillsammans med mamma Ingegerd flyttade familjen till Kisa år 1947.
- Jag började på Stjärneboskolan och där tog jag även realen 1954. Under åren i skolan satt vi upp flera teater- och sångföreställning och de pengar vi fick in på entréavgiften gick till ortens idrottsföreningar.

Skolteater
Samma år som Ami slutade på Stärneboskolan så var hennes föräldrar i Stockholm och såg föreställningen "Annie get your gun" på Oscarsteatern i Stockholm.
Ami hade som sagt spelat mycket skolteater och fortsatte under året med att ta pianolektioner och var även i Stockholm där hon studerade på musikskola.
- Jag läste teaterprogrammet utan och innan som mamma och pappa tagit hem. Jag lyssnade intensivt på sångerna från musikalen som ofta spelades på radion och jag bestämde mig helt enkelt att sätta upp "Annie get your gun" på biografen Hjorten i Kisa, säger Ami Hagström.

Bara 17 år
Ami skrev till teaterförlaget och fick manuset hemskickat. Musiken hittade hon i en välsorterad notaffär.
- Det var stort att lilla jag fick rättigheterna av förlaget att spela musikalen men det berodde nog på att de inte träffat mig personligen och inte förstod att jag bara var 17 år gammal, säger Ami Hagström.
Sedan slog Ami vad med sin pappa och lånade tusen kronor för att kunna sätta upp musikalen.
- Pappa var allt lite orolig för att det inte skulle komma något folk men han tog vadet på tusen kronor som var väldigt mycket pengar på den tiden och jag blev lovad av honom att få börja på Calle Flygares teaterskola på hösten 1955 om musikalen gick i hamn, säger Ami Hagström.

Det stora jobbet
Sedan började det stora jobbet för Ami. Dels var det kostymer och kanske framförallt att hitta musiker och skådespelare.
- Musikerna hittade jag i Kisa. Det var apotekarŽn, tillskärarŽn och frisörŽn med flera. Men framförallt gällde att hitta sjungande skådespelare och naturligt för mig var att söka bland gamla skolkamrater på Stjärneboskolan. Många av de tillfrågade gick sista året på realskolan och fick nu börja repetera en hel del på helger iför premiären, säger Ami Hagström.
Till föreställningen behövdes kostymer för alla cowboys och indianer. Ami kontaktade Oscarsteatern som hade spelat Annie.

Grundén och Sallert
- Jag fick komma till deras jättestora klädförråd och välja ut vad jag behövde. Det var kostymer som bland annat Per Grundén och Ulla Sallert hade haft. Det skulle ha kostat hundra kronor men jag tror att jag inte behövde betala någonting, säger Ami Hagström.
Ami tyckte att scenen i biografen Hjorten var för liten så att hon gick till trävaruhandlare Svensson och köpte virke för att bygga ut scenutrymmet. Dekoren gjordes av en skolkamrat till Ami, Tony Hagström.
- Tony höll till i mina föräldrars källare och målade långt in på nätterna, säger Ami Hagström.

Nöjesskatt
Tre av deltagarna var minderåriga och för dem fick Ami söka tillstånd att medverka i föreställningen hos länsstyrelsen som sa ja efter att kommunen också sa ja.
Dåvarande Västra Kinda kommun tog 426 kronor och 72 öre i nöjesskatt och en annons i Kinda-Posten kostade 22 kronor och 40 öre.
Och så den 20 maj 1955 var det premiär i en fullsatt biograf Hjorten. Efter den följde två föreställningarna till som drog fulla hus.
- Vi fick sätta in en extraföreställning. Totalt kom det 800 personer. Pappa fick tillbaka sin tusenlapp och jag började på Calle Flygares teaterskola på hösten, säger Ami Hagström och fortsätter:
- Gillis Karlsson sa till min pappa att han hade sett Annie-musikalen i London men att föreställningen i Kisa var mycket roligare.

60-årsjubileum
Nu på lördag kommer tolv av deltagarna från de fyra föreställningarna 1955 fira 60-årsjubeluium på bygdegården i Kisa.
- Nu så här 60 år senare säger de att vi visste ju inte ett dugg om musikal och hur man skulle göra och det var väl tur det. Men du styrde och ställde och övertalade oss när vi tvekade och sa att det här kommer att gå jättebra.
Calle Flygare
Sedan blev det som sagt Calle Flygares teaterskola för Ami som fortsatte till Uppsala Stadsteater som regiassistent och vidare till USA för att lära sig mer om musikaler men 1970 var hon tillbaka i Kisa som musiklärare på Värgårdsskolan där hon jobbade i fem år.

Tidigare elever
- Jag har även bjudit in flera av mina elever till bygdegården på lördag. Elever som då var med i flera musikaler som jag satt upp i Kisa och Linköping.
År 2006 gifte sig Ami med Tony Hagström, ja visst var det han som gjorde dekoren för 60 år sedan.
Somrarna tillbringar paret sedan flera år tillbaka i Norra Vi och vinterhalvåret är det Stockholm som gäller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om