Alfrida gjorde hundratals strömlösa

Omkring 1 000 strömlösa hushåll och flertalet nedfallna träd över riksväg 23/34. Det blev resultatet när stormen Alfrida drog in över Kinda.

Foto: Dennis Petersson

KINDA2019-01-02 14:37

– Orsaken till problematiken är att träd har blåst ned på våra ledningar, och trots att vi både grävt ner och isolerat ledningarna är det inte alltid så att luftledningsalternativen står pall vid såna här extrema väderlägen. Samtidigt ska vi också säga att tack vare de här insatserna är situationen idag betydligt bättre än den hade varit för 10 till 15 år sedan, berättar Eons regionchef Björn Persson.

När vi under onsdagsförmiddagen når regionchefen är 160 hushåll i Kinda fortfarande utan ström och ytterligare 760 har varit drabbade under det senaste, minst sagt stormiga, dygnet. Av säkerhetsskäl skickade elbolaget inte ut några reparatörer under natten, men på morgonen påbörjades omkopplingsarbetet som sedan övergick till reparation av de raserade ledningarna.

– Stormen var verkligen tillräckligt kraftig för att orsaka fler störningar, men överlag tycker jag att Kindaborna blev skonade. Det är svårt att säga när alla har fått strömmen tillbaka, men vi hoppas på så många som möjligt under dagen, säger Persson.

Vid klockan 01.35, under natten till onsdagen, inkom räddningstjänstens enda stormrelaterade larm. Flera träd hade fallit över riksväg 23/34 i höjd med Gummetorpasjön där den södergående körbanan drabbades.

– Det var ingen större fara, det var en förbipasserande som upptäckte träden, men vi fick åka ut och plocka bort dem från vägen. Förutom det har vi haft det lugnt, trots den kraftiga blåsten, och som tur är har vi inte drabbats särskilt hårt, berättar räddningsledaren Theo Jakupovic.

Mellan Kisa och Björkhult fanns flera spår efter stormen, bland annat elledningar som låg längs marken.
Mellan Kisa och Björkhult fanns flera spår efter stormen, bland annat elledningar som låg längs marken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!