Anhöriga kritiska till korttidsboendets vård

Korttidsboendet på Bergdala granskas av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Detta efter att anhöriga riktat omfattande kritik mot den kommunala verksamheten.

Anhöriga har anmält korttidsboendet på Bergdala i Kisa till Inspektionen för vård och omsorg, som nu genomför en tillsyn av verksamheten.

Anhöriga har anmält korttidsboendet på Bergdala i Kisa till Inspektionen för vård och omsorg, som nu genomför en tillsyn av verksamheten.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2019-11-22 06:00

– Utifrån de uppgifter vi har fått in från enskild person har vi funnit anledning att titta närmare på hur det fungerar med vård och omsorg på boendet. Det som beskrivs ser vi allvarligt på och därför gör vi en tillsyn, sedan får vi se hur kommunen reagerar, vad de vidtar för åtgärder och om de tycker att det finns fog för uppgifterna, förklarar Heléne Roos, ansvarig handläggare hos IVO. 

Det var i mitten av september som en man i 80-års åldern kom till korttidsboendet på Bergdala för vård i livets slutskede. Med en aggressiv cancerdiagnos hade han, under två månaders tid, vårdats i sitt hem, men då de anhöriga behövde avlastning togs beslut om växelvård. Hans tillstånd försämrades dock snabbt och efter en knapp vecka avled mannen på Universitetssjukhuset i Linköping. Det är vården under dagarna på Bergdala i Kisa som de anhöriga kritiserar. 

– Vid vård i livets slutskede måste man göra allt för att underlätta situationen för patienten, men vi menar att man verkligen inte gjort på Bergdala, utan här har vården varit undermålig. Det som skulle bli hans bästa dagar under sjukdomstiden blev istället hans fem värsta i hela livet, säger de anhöriga, som vill förbli anonyma.

I sin anmälan till IVO lyfter de anhöriga, med sitt ombud, flera punkter där de anser att vården på korttidsboendet har brustit. Förutom att de bland annat hävdar att mannen har ramlat flera gånger utan att de informerats riktar de kritik mot allt från medicinering och smärtlindring till verksamhetens rutiner, journalhantering och dokumentation.

– En person som ligger för döden har rätt till all smärtlindring som sig bör vid palliativ vård, även om personen själv inte vill störa personalen, men på Bergdala fick vi beskedet att man inte ger någon extra medicin om patienten inte ber om det. Det är så skrämmande, säger de anhörigas ombud och fortsätter:

– Jag har jobbat inom vården i 37 år så jag kan det här på mina fem fingrar. Jag har som ombud tagit del av journalen och kan även säga att journalhanteringen på verksamheten har brister. 

IVO har bett kommunen att yttra sig i frågan senast torsdag den 21:e november. Sedan kommer myndigheten att fatta beslut om eventuellt ytterligare åtgärder.

– Vi vill att det här ska komma fram så att ingen annan ska behöva råka ut för samma sak, avslutar de anhöriga.

"Det som beskrivs ser vi allvarligt på och har därför gör vi en tillsyn", förklarar Heléne Roos, ansvarig handläggare på IVO.
"Det som beskrivs ser vi allvarligt på och har därför gör vi en tillsyn", förklarar Heléne Roos, ansvarig handläggare på IVO.
Karta: Bergdala Korttidsboende
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!