Äldre drabbas när miljoner sparas

Det ekonomiska läget inom kommunens förvaltningar blir allt dystrare. I veckan beslutade vård- och omsorgsnämnden att säga upp bland annat dagverksamheten som man har haft på Hjärta till Hjärta i Kisa, och inom seniorverksamheten på Kindagård vill man att föreningar och organisationer tar över.

Risto Laine, Ida Björkman och Lars Karlsson

Risto Laine, Ida Björkman och Lars Karlsson

Foto: Lars-Göran Bexell

KINDA2019-05-24 21:30

– Prognosen just nu visar på ett underskott vid kommande årsskifte på 9,1 miljoner kronor. Av dessa är 6,7 miljoner kronor placeringar. Kvar är 2,4 miljoner kronor och nu vidtar vi åtgärder för att komma i balans, säger vård- och omsorgsnämnden ordförande Lars Karlsson (L) som tillsammans med vice ordförande Risto Laine och nya förvaltningschefen sedan två veckor tillbaka Ida Björkman presenterade tre åtgärder som ska spara drygt 1,5 miljoner kronor.

– När det gäller seniorverksamheten på Kindagård så kommer vi att ha kvar lokalerna. Det skrevs ett tioårigt avtal förra året men nu vill vi tillsammans med civilsamhället driva träffarna vidare med innehåll från exempelvis frivilligorganisationer, studieförbund, föreningar och privatpersoner. Här räknar vi med att spara 500 000 kronor, säger Lars Karlsson.

Den 22 augusti bjuder nämnden in till ett samverkansmöte för diskussion.

Sen siste mars nästa år är det fem år sedan som Kindahus trygghetsboende vid församlingsgården i Rimforsa var inflyttningsklar. I samband med detta ingick kommunen en förbindelse att tillhandahålla ett gemensamhetsutrymme samt en trygghetsvärdinna.

– Vi säger nu upp lägenheten och värdinnan tas bort och erbjuds en annan tjänst. Det blir en besparing på cirka 135 000 kronor, säger Risto Laine.

Den tredje åtgärden för att få en budget i balans är att avbryta samarbetet med Hjärta till Hjärta i Kisa och därmed spara 900 000 kronor.

– Antalet personer som nyttjar verksamheten inom Hjärta till Hjärta är i dag få, sju personer och därför blir kostnaderna för verksamheten förhållandevis dyra. Vi vill istället att tillsammans med civilsamhället arbeta för att skapa mötesplatser och aktiviteter för de berörda deltagarna. Utfasningen kommer att ske i samråd med Hjärta till Hjärta för att göra en trygg förändring även för den ideella organisationen. nuvarande personal som idag arbetar inom seniorverksamheten och som handledare inom Hjärta till Hjärta kommer inte att sägas upp i och med dessa åtgärder. Inom seniorverksamheten kommer de att finnas med som stöd men inte i samma omfattning, säger Lars Karlsson.

De tre åtgärderna ger en besparing på drygt 1,5 miljoner kronor. En miljon till ska sparas.

– Vi tittar på vad vi kan spar in på mer, säger Lars Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!