Åke lägger styrelseklubban på hyllan

Om en månad har PRO Södra Kinda årsmöte. Då tackar Åke Eriksson för sig efter sju år som ordförande i föreningen och efter drygt 40 år som ordförande i flera föreningar. Det började i Horns IF.

Blivande ordförande Louise-Marie Karlsson och Weine Gustavsson hugger in på gröten.

Blivande ordförande Louise-Marie Karlsson och Weine Gustavsson hugger in på gröten.

Foto: Lars-Göran Bexell

HORN2019-01-20 07:00

– Jag känner att efter över 40 år som ordförande i olika föreningar har jag gjort mitt. På årsmötet om en månad avgår jag som ordförande i PRO Södra Kinda. Jag fyller 84 år i år, så nu är det dags att lägga ordförandeklubban på hyllan för min del, säger Åke Eriksson samtidigt som han ställer fram en Janssons frestelse på bordet i Stångågårdens samlingssal i Horn där PRO-föreningen nyligen hade grötfest med skinksmörgås, prinskorv och frestelse med ett 30-tal av föreningens 84 medlemmar på plats.

När Åke tog över ordförandeskapet för sju år sedan hade föreningen 65 medlemmar.

– Medlemsmässigt har vi haft en väldigt bra utveckling.

Föreningslivet har legat Åke Eriksson varm av hjärtat i hela sitt liv. Det började för över 40 år sedan när han blev vald till ordförande för Horns IF.

– Det var en spännande tid och inte minst åren innan vi gick ihop med Hycklinge IF. Det var många diskussioner innan vi nådde dit i början av 1980-talet.

I samband med sammanlagningen av de båda idrottsföreningarna avgick Åke som ordförande och tog istället över ordförandeskapet för supporterklubben och med andra medlemmar la ner mycket jobb inför och under festligheterna i Idrottsparken i Horn.

Under 13 år var Åke även ordförande för Horns vägförening och under två år har han hållit i trådarna för PRO Samorganisation i Kinda.

– Det har varit många bra år, men även en del tuffa. Det som har känts lite svårt är att få ideella krafter att ställa upp och jobba i föreningslivet. Min tid som ordförande i PRO har varit givande och intressant då man fått vara med och aktivera äldre i bygden. Sedan har vi en stor uppgift som PRO-förening här och det är att uppvakta kommunen om sådant som är viktigt för oss, säger Åke Eriksson.

Åke är PRO Södra Kindas representant i Kinda Pensionärs- och Handikappsråd (KPHR).

– Det släpper jag inte. KPHR och PRO Sam är viktiga organisationer och när det gäller Horn vill vi ha tillbaka distriktssköterskemottagningen, vilket även gäller i Rimforsa, och bussförbindelserna och då särskilt med Vimmerby. En annan fråga är att det måste till en ändring med sjukresor till US. Dit får man skjuts men inte hem, det är för bedrövligt, säger Åke Eriksson.

På årsmötet lämnar Åke över klubban till Louise-Marie Karlsson.

Efter sju år avgår Åke Eriksson som ordförande för PRO Södra Kinda.
Efter sju år avgår Åke Eriksson som ordförande för PRO Södra Kinda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om