1.5 ton slängs varje år - nu ska det minskas

Ett minskat matsvinn i kök och serveringar. Det är ett av Kinda kommuns mål under 2020. "När vi summerar året har det sjunkit. Det är jag säker på", konstaterar kostchef Anki Bexell.

Under 2020 kommer Kinda kommuns matsvinn att minska. Det lovar kostchefen Anki Bexell.

Under 2020 kommer Kinda kommuns matsvinn att minska. Det lovar kostchefen Anki Bexell.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2020-01-27 06:02

Vi träffas i Värgårdsskolans matsal, mitt under lunchtiden. Här serveras det mat till ungefär 550 personer, 178 dagar om året. Enligt kommunens egna mätningar slängs det mellan tio och 20 gram mat per tallrik och dag. Utgår man från mitten, alltså 15 gram per tallrik, skulle det ge ett matsvinn på 1 468 500 gram om året. Enklare uttryckt nära ett och ett halvt ton.

– Mellan tio och 20 gram låter ju inte som så mycket egentligen men räknar man ihop det på det här viset blir det en hel del. Något som vi också märker av, och som vi framförallt måste jobba med, är serveringssvinnet, alltså den mat som vi i efter hand inte kan ta vara på. Exakt hur stort det svinnet är har vi inte mätt ännu, förklarar kostchef Bexell.

I Livsmedelsverkets kartläggning av matsvinnet i landets skolor, förskolor och äldreboenden under 2019 konstaterar myndigheten att det slängs över 60 ton mat dagligen. Kinda var en av de kommuner som inte rapporterade in några nya siffror till undersökningen, men sedan dess har kommunen förändrat sina rutiner.

– Tidigare mätte vi matsvinnet under några veckor varje år, men från och med november förra året mäter vi varje dag. Om vi ska kunna minska svinnet måste vi veta var vi står och hur vi går vidare, berättar Bexell och fortsätter:

– Under nästa vecka ska vi göra en utvärdering av de mätningar som vi har gjort och hur vi ska arbeta för en minskning. Ett av de kommande stegen är att göra mätningar inom äldreomsorgen. Det var många år sedan sist.

Enligt Maria Pettersson, som jobbar i tillagningsköket på Värgårdsskolan i Kisa, är den absolut svåraste uppgiften att beräkna hur mycket eleverna kommer att äta av respektive maträtt.

– Ja, det hänger mycket på vilken mat det är och vad de tycker om. Är de glada i rätten blir det inte alls särskilt mycket svinn, men det är svårt att veta hur mycket som går åt, berättar hon.

Skulle man inte kunna satsa på de mest populära rätterna?

– Jo, men vårt uppdrag är att laga god, näringsriktig, varierad kost och det viktigaste av allt är att maten hamnar i magarna, förklarar kostchef Bexell och avslutar:

– Jag tror att vi kan göra mycket genom att till exempel ha mindre serveringsskålar och att vi kyler ned och tar hand om den mat som aldrig har varit ute i matsalen. Vi är redan medvetna, men vi kan bli ännu bättre.

"Hänger mycket på vilken mat det är och vad de tycker om", konstaterar Maria Pettersson som jobbar vid tillagningsköket på Värgårdsskolan.
"Hänger mycket på vilken mat det är och vad de tycker om", konstaterar Maria Pettersson som jobbar vid tillagningsköket på Värgårdsskolan.
Karta: Värgårdsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!