Vår reporter testar simskolan: "Tuffare än jag trodde"

Svenska Livräddningssällskapets (SLS) vision är att inga drunkningsolyckor ska inträffa i landet – ett arbete där sommarsimskolorna utgör en viktig roll. Vi lät vår reporter Märta Svensson åka till Valö i Björkfors för att tillsammans med simskolebarnen fräscha upp sina kunskaper.

Under vecka 29 och 30 var det sommarsimskola på Valö i Björkfors. Simskoleläraren Katja Falck hjälpte vår reporter Märta Svensson att fräscha upp sina kunskaper.

Under vecka 29 och 30 var det sommarsimskola på Valö i Björkfors. Simskoleläraren Katja Falck hjälpte vår reporter Märta Svensson att fräscha upp sina kunskaper.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2020-07-24 12:00

– Vi brukar säga att det är okunskapen som är farlig – inte vattnet. De flesta olyckor inträffar för att man överskattar sin förmåga och inte har underhållit kunskaperna. På simskolan lär man sig inte bara att simma utan också hur man beter sig omkring vattnet - och det är viktigt, berättar Jill af Edholm, områdesansvarig för simkunnighet på SLS.

För två år sedan omkom 135 svenskar i drunkningsolyckor. Under 2019 var samma siffra 68 stycken. Fram till juli månad i år har 40 olyckor inträffat varav 13 stycken i samband med bad. Enligt af Edholm är de cirka 200 sommarsimskolorna i landet en av de största delarna i organisationens arbete för att förebygga drunkningsolyckor. På ön Valö i Björkfors arrangerades det simskola under vecka 29 och 30 - en simskola som har varit aktiv sedan 1960-talet. Här stod bland annat livräddning på schemat.

– Att erbjuda lektioner i livräddning är viktigt för att alla i samhället ska känna sig bekväma med att vara i och nära vattnet. Det minskar också risken för olyckor om det finns fler där ute som vet hur man ska agera när något händer, förklarar simskoleläraren Katja Falck medan Anna Syrén, ordförande för föreningen "Simskolan på Valö", fortsätter:

– Vi arrangerar livräddningskurser för vuxna också. Det är många som är intresserade men tyvärr få som anmäler sig. 

I samband med simskolan fick vår reporter Märta Svensson möjlighet att fräscha upp sina kunskaper. Tillsammans med barnen Jesper Jonsson, Gusten Alinder, Selma Vogel och Fenna Kindestam fick hon lära sig om båt- och badvett, bada med kläder och ha flytväst. Dessutom fick hon bogsera en jämnstor person i 50 meter med livboj.

– Först tänkte jag att det inte var en så lång sträcka men jag var jätteandfådd när jag väl var klar. Det var mycket tuffare än jag trodde, konstaterar Märta Svensson och fortsätter:

– Det jag insåg under den här lektionen var att jag är simkunnig men att jag nästan inte har någon kunskap om livräddning. Nu känner jag mig säkrare.

För Kisatjejen Fenna Kindestam var det främst badreglerna som fastnade i minnet.

– Man ska inte simma under bryggan, man ska inte springa på bryggan och man ska inte skvätta vatten på andra, informerar hon efter simskolans slut.

Vår reporter fick uppdraget att bogsera en jämnstor person med livboj. "Det var mycket tuffare än jag trodde", konstaterade hon efteråt.
Vår reporter fick uppdraget att bogsera en jämnstor person med livboj. "Det var mycket tuffare än jag trodde", konstaterade hon efteråt.
Karta: Valö, Björkfors
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!