Thomas ser tillbaka pÄ 17 bra Är

I vÄr slutar Kindas bibliotekschef Thomas C Ericsson. Han blir ny bibliotekschef i Vimmerby och ser tillbaka pÄ en bra tid i Kisa.

Thomas C Ericsson har varit bibliotekschef i Kinda sedan 2002.

Thomas C Ericsson har varit bibliotekschef i Kinda sedan 2002.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2019-11-09 12:00

I början av september 2002 började Thomas C Ericsson som bibliotekschef i Kinda. DÄ var Kisa en ort som han inte hade nÄgon speciell relation till, utan hade i stort sett bara besökt för att spela fotboll och gÄ pÄ fest i Folkets Park. Men under sina 17 Är som bibliotekschef har han upplevt stora förÀndringar och en kÀnsla av positivism.

Men hans yrkesbana i biblioteksvĂ€rlden började 1988, dĂ„ pĂ„ Vimmerby biblioteksfilial i Storebro. En tjĂ€nst han kombinerade med att vara skolbibliotekarie i Hultsfred. Runt 2000 blev han erbjuden jobbet att bygga upp ett högskolebibliotek pĂ„ Rock City i Hultsfred och samtidigt organisera Rockpartys arkiv. Ett jobb han hade fram till 2002 dĂ„ det var dags att byta till Kinda.  

– Jag saknade folkbiblioteksvĂ€rlden dĂ€r man jobbar med mĂ€nniskor som Ă€r mellan noll och 110 Ă„r. PĂ„ Rock City var det bara studenter och nĂ€r chansen dök upp att bli bibliotekschef i Kinda sĂ„ tyckte jag inte att det var nĂ„gonting att tveka om, sĂ€ger han.

NĂ€r Thomas C Ericsson började i Kinda var det hans första chefstjĂ€nst och mycket var nytt för honom. Sedan dess har mycket förĂ€ndrats, bland annat har samarbetet inom Götabiblioteken lett till att biblioteksservicen hĂ„ller hög nationell nivĂ„. Han har ocksĂ„ varit med och flyttat biblioteksfilialerna i bĂ„de Rimforsa och Horn vilket betytt mycket för biblioteksverksamheten.  

– En anledning till att jag har blivit kvar sĂ„ lĂ€nge Ă€r för att det aldrig har varit trĂ„kigt. Det kommer nya projekt hela tiden som man vill fullfölja, sĂ€ger Thomas C Ericsson.

Hans upplevelse Àr att biblioteksorganisationen har stÀrkts under de hÀr Ären eftersom det har funnits stora ambitioner frÄn förvaltningsledningen och politikerna. DÀrmed kÀnner han att de alltid har jobbat i medvind med att utveckla biblioteksverksamheten.

I mars kommer Thomas C Ericsson att lÀmna sin tjÀnst för att bli ny bibliotekschef i Vimmerby. Han sÀger att han inte aktivt har letat efter nytt jobb, men om det skulle vara nÄgot annat som skulle intressera honom var det just i hemorten Vimmerby.

– Det var lite omvĂ€lvande och chockerande nĂ€r jag fick veta att jag fĂ„tt tjĂ€nsten, men jag blev vĂ€ldigt glad förstĂ„s. Det Ă€r vissa projekt i Kinda som kĂ€nns trĂ„kigt att lĂ€mna, men personalen hĂ€r tycker jag Ă€r vĂ€ldigt duktig sĂ„ jag vet att det kommer att fullföljas pĂ„ ett bra sĂ€tt, sĂ€ger han.

Under de 17 Är som han varit i Kinda har mycket hunnit förÀndras, men det mesta anser han har blivit till det bÀttre.
Under de 17 Är som han varit i Kinda har mycket hunnit förÀndras, men det mesta anser han har blivit till det bÀttre.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!