Siffrorna: Här har skadegörelsen ökat kraftigt

Klotter, sönderslagna fönsterrutor och vandaliserade bilar. Sedan 2017 har antalet skadegörelsebrott, på ett och samma år, nästan fördubblats i Kinda.

Mellan 2019 och 2020 ökade antalet anmälda skadegörelsebrott kraftigt i Kinda och i Rimforsa. "Inget alarmerande", förklarar kommunpolis Sofia Hedberg.

Mellan 2019 och 2020 ökade antalet anmälda skadegörelsebrott kraftigt i Kinda och i Rimforsa. "Inget alarmerande", förklarar kommunpolis Sofia Hedberg.

Foto: Frida Glenning Ströberg/Dennis Petersson/Märta Svensson

Kinda kommun2021-02-01 14:42

Ja, polisens statistik över anmälda skadegörelsebrott i kommunen tycks tala sitt tydliga språk. För fyra år sedan anmäldes 64 skadegörelser av olika slag och året därpå hade det ökat till 87 stycken. Mellan 2019 och pandemiåret 2020, som vi nu kan summera, var ökningen ännu större – från 91 anmälda brott till 120 stycken, vilket är en ökning motsvarande 30 procent. En utveckling kommunpolis Sofia Hedberg har god koll på.

– Siffrorna visar en ökning, så är det, och jag tror att det är en blandning av ökad anmälningsbenägenhet och att det kanske händer lite fler incidenter. När vi tittar på de specifika anmälningarna som har gjorts ser vi dock inget alarmerande egentligen. Det är ganska spridda händelser, förklarar hon och fortsätter:

– Samtidigt är det givetvis en utveckling vi håller ögonen på för att kunna hitta mönster och ett sätt att förebygga.

Ser ni att pandemin har bidragit till en ökning under 2020?

– Jag kan varken säga bu eller bä om det i dagsläget, jag tror att man får kolla på den frågan i efterhand. En viss typ av brottslighet har gått ned under pandemin, våldsbrott i offentlig miljö till exempel, och en viss brottslighet, så som våld i hemmet, har ökat. En sån koppling, mellan pandemin och skadegörelsen i Kinda, kan jag inte se i dag.

undefined
En anledning till att skadegörelserna ökade i Rimforsa under 2020 är enligt kommunpolis Hedberg de incidenter som inträffade vid naturreservat Trollegater under den gångna sommaren.

Två brottstyper som ökade relativt kraftigt under 2020 var skadegörelse av motorfordon och skadegörelser mot kommunen (ej klotter inräknat). 32 respektive 21 anmälda brott. Här har Hedberg två rimliga förklaringar.

– Man kan se att vissa enskilda händelser har renderat i flera anmälningar. Under våren var det till exempel skadegörelse mot flera fordon hos en bilhandlare i kommunen och i somras, i samband med knivattacken, blev en gärningsperson misstänkt för att ha förstört ett stort antal bilar, förklarar hon och går vidare till de kommunrelaterade brotten:

– Rimforsa skola kontaktade oss under hösten och tyckte att det hade varit ganska många incidenter där under kort tid – de gjorde nio anmälningar på ett bräde. De hade problem med en del buskörning och skadegörelse men kommunen genomförde en trygghetsbesiktning i området, tog beslut om en del åtgärder och fick bukt på det ganska snabbt.

undefined
Jimmy Bexell, fastighetschef på kommunen, berättar att kommunens nota för skadegörelser bedöms ligga runt 250 000 kronor om året.

Jimmy Bexell, chef på kommunens fastighetsavdelning, bekräftar att kommunen hade problem med skadegörelse vid Rimforsa skola under hösten. Belysning, trafikskyltar och bommar är några av åtgärderna.

– Vi har inte haft liknande problem på området tidigare, i alla fall inte i samma omfattning, så det är ett relativt nytt fenomen. Samtidigt som det varit en viss ökning av incidenter har skolan blivit duktiga på att polisanmäla, förklarar Bexell.

Hur mycket kostar skadegörelsen för kommunen varje år?

– För 2020 har vi inga exakta uppgifter men efter ett snabbt överslag gör vi bedömningen att det har varit skadegörelser i ungefär samma omfattning som under 2019. Då var kostnaden 250 000 kronor, klottersanering inräknat.

Antalet skadegörelsebrott, specifikt för Rimforsa, ökade från 16 till 26 stycken mellan 2019 och 2020. Via polisens så kallade "heat map" går att utläsa att områdena omkring Kinda Motell och Rimforsa skola är de som är mest utsatta.

– En del brott är ren förstörelse, som säkert utförts av ungdomar, men ibland får ungdomarna lite oförtjänt dåligt rykte. De står för långt ifrån all skadegörelse – det mesta skulle jag säga är unga vuxna, avslutar Sofia Hedberg.

Karta: Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!