Så blir det lättare att ställa sig i tomtkö

Samhällsbyggnadsförvaltningen har beslutat att godkänna nya riktlinjer gällande tomtköer i Kinda. Dagens riktlinjer anses delvis gammalmodiga och inaktuella.

Hans Måhagen (S), Mikael Österling (L) och GÖsta Gustavsson (M) från samhällsbyggnadsnämnden i Kinda.

Hans Måhagen (S), Mikael Österling (L) och GÖsta Gustavsson (M) från samhällsbyggnadsnämnden i Kinda.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2019-12-17 17:00

De första dokumenterade riktlinjerna för tomtanvisning är ifrån 1978. Under några år fanns ingen större aktivitet angående tomtköanvisning, men 2017 återupptogs kösystemet och då baserades det på de gamla riktlinjerna.

Nu har samhällsbyggnadsförvaltningen i Kinda kommun lämnat in ett förslag till beslut om att godkänna nya riktlinjer för tomtkö, dock är en förutsättning att kommunfullmäktige upphäver de gamla.

– Vi tyckte att det nu var lämpligt att se över hur riktlinjerna är utformade så att vi får ett transparent verktyg att använda oss av. Vi tycker att tomtkön fyller ett syfte i Kinda, säger nämndordförande Mikael Österling (L).

I stort kommer språket och formuleringar att moderniseras. Tidigare har heller inte ansökningarna kunnat lämnas in digitalt, men i de nya riktlinjerna kommer det att vara möjligt.

I 1978 års riktlinjer var årsavgiften för att stå i tomtkön 100 kronor. Den avgiften kommer att höjas till 300 kronor, vilket Mikael Österling ser som rimligt.

– Att vi har en årsavgift handlar om att ha en tomtkö som är aktuell och att vi politiskt kan använda den som beslutsunderlag om bland annat hur stort intresse det finns för tomter i olika delar av kommunen, säger han.

Förvaltningens förslag är att de nya riktlinjerna ska börja tillämpas från och med 1 januari nästa år, men det är först när kommunfullmäktige har beslutat om upphävning av de gamla riktlinjerna, som de kan börja gälla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!