Rotarys jultradition fortsätter

Rotaryklubben i Kisa anordnade i söndags sin årliga julgranshuggning där pengarna för försäljningen går till välgörenhet.

Gerda Antti och Per-Anders Lind står bland julgranarna som de har huggit.

Gerda Antti och Per-Anders Lind står bland julgranarna som de har huggit.

Foto: Privat

Kinda kommun2019-11-26 09:00

– Jag tycker att det är en jättebra tradition och den tänker vi fortsätta att hålla vid liv, säger Pär Kronström från Rotaryklubben.

Allt började 1978 när en medlem kom med förslaget att Rotaryklubben borde sälja julgranar för att samla in pengar. Sedan dess har Rotary anordnat ett tillfälle varje år där de ses för att hugga julgranar för att sedan sälja. Det sker alltid på domsöndagen, första söndagen innan första advent.

Sedan starten för 41 år sedan, har de sålt omkring 7 900 granar. Det har inbringat cirka 498 000 kronor som har skänkts till välgörenhetsprojekt både, lokalt, nationellt och internationellt. I år kommer pengarna som de får in att stötta bland annat ungdomsprojekt i Kinda, men även Rotarys internationella kamp mot sjukdomen polio.

– Vi hoppas att det blir lyckat även i år, säger Pär Kronström.

Totalt har de huggit ner 35 granar som nu finns till försäljning. I år valde de att dela upp sig och tog granar i skogarna kring Dansbo, Vallingedal utanför Hycklinge, och även i Kärra utanför Björkfors.

Efter att de var klara med granhuggandet, sågs medlemmarna i Rotaryklubben i skogen kring Pinnarp för att hålla sitt ordinarie veckomöte. Där höll Rotarys president Katla Kindestam-Nilsson en historisk tillbakablick om hur den här traditionen startade.

– Nu har det hållit på så länge och det är ett projekt som är väldigt uppskattat. Därför tycker jag att det är bra om vi kan fortsätta med det, säger Pär Kronström.

Vid vindskyddet i Pinnarp sågs Rotarymedlemmarna för att grilla efter att de genomfört årets julgranshuggning.
Vid vindskyddet i Pinnarp sågs Rotarymedlemmarna för att grilla efter att de genomfört årets julgranshuggning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!