Han ska leda Kindas digitaliseringsresa

Petter Brusling, 39 år och bosatt i Rimforsa. Det är kommunens nya digitaliseringschef. "Det känns bra att kunna påverka och bidra med saker på hemmaplan", konstaterar han.

Petter Brusling, 39 år och bosatt i Rimforsa, är Kinda kommuns nya digitaliseringschef. Han tillträder tjänsten den 1 oktober senare i år.

Petter Brusling, 39 år och bosatt i Rimforsa, är Kinda kommuns nya digitaliseringschef. Han tillträder tjänsten den 1 oktober senare i år.

Foto: Pressbild

Kinda kommun2021-08-19 08:53

I våras meddelade Emina Kalkan, med kort varsel, att hon skulle lämna Kinda kommun för en anställning inom fastighetsbranschen. Sedan dess har Kindas kommundirektör Sergei Sorokin och hans kollegor sökt efter en efterträdare. Med en budgetprocess och en pågående pandemi drog processen ut på tiden – under onsdagen kunde rekryteringen till sist presenteras.

– Vi hade väl hoppats att kunna komma i mål tidigare men det tog, på grund av olika anledningar, lite tid att komma igång med rekryteringsprocessen. Samtidigt ville vi inte forcera något utan ville försäkra oss om att vi fick rätt kompetens på plats, berättar Sorokin.

undefined
"Att han är från Rimforsa känns tryggt och stabilt", konstaterar kommundirektör Sergei Sorokin om Petter Brusling.

Enligt kommundirektören var det ett 20-tal personer som sökte tjänsten. Så här förklarar han kommunens val:

– Petter förenar både de formella kunskaperna som vi eftersökte och de mjuka, mer personliga, egenskaper som tilltalar oss. Digitaliseringschef är ju en central roll för verksamheten som dels förutsätter innehållsmässig kompetens men också att man kan samarbeta brett och mycket med både interna och externa aktörer. Man måste kunna vara spindeln i nätet.

Vad är digitaliseringschefens viktigaste uppgift?

– Det är att bevaka och vara motorn i vår digitaliseringsresa i bred bemärkelse. Sedan finns det ett flertal underrubriker i det hela och en av dem handlar om vår grundläggande IT-drift och de pågående processerna med Itsam, svarar Sorokin.

undefined
Som digitaliseringschef är frågan om Itsam-utträdet fortsatt en stor fråga. Processen har pågått en längre tid.

Petter Brusling kommer senast från rollen som verksamhetsarkitekt och IT-ansvarig på elhandelsföretaget Bixia. I grunden har han en universitetsutbildning i informationslogistik och störst del av sitt arbetsliv har han spenderat på Saab i Linköping. Här har han agerat allt från projektledare till linjechef men fokus har alltid legat på verksamhetsutveckling – där IT varit en central del.

– Jag är skolad i att ha en fot i IT-strukturen och den andra ute i verksamheten, och är van att verka i gränslandet däremellan. Att jag fick rollen som digitaliseringschef känns verkligen jätteroligt. Jag har sneglat på tjänsten – Kinda känns ju som hemma, säger han.

Vad ser du som din viktigaste uppgift?

– Det stora uppdrag som jag ser är att förena förvaltningen och politiken i vad det är man vill göra. Man har redan satt upp en digital strategi men det behövs också handlingsplaner och vad vi konkret ska göra för att nå målen, svarar Brusling.

Karta: Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!