Renoverar mer än någonsin - här är förklaringen

30 miljoner kronor under ett år. Aldrig tidigare har Stiftelsen Kindahus lagt lika mycket medel på underhållskostnader som 2019. Den stora förklaringen - en omorganisation.

Kindahus vd Jan Skarin och styrelseordförande Rosmarie Nelson (C) meddelar att det kommunala bostadsbolaget slog underhållsrekord under 2019.

Kindahus vd Jan Skarin och styrelseordförande Rosmarie Nelson (C) meddelar att det kommunala bostadsbolaget slog underhållsrekord under 2019.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2020-04-24 13:00

Längst upp på Floragatan 1 i Kisa ekar majoriteten av husets 21 lägenheter tomma. Här har hyresgästerna, successivt sedan december månad, flyttat ut för att ge utrymme för en omfattande stamrenovering. Utanför träffar vi bostadsbolagets vd Jan Skarin och styrelseordförande Rosmarie Nelson (C). I maj hoppas de att bygget kan dra igång.

– Här kommer vi att lägga ungefär en miljon kronor på varje lägenhet. Vi gör om husets tvättstuga till en bostad på markplan och kommer att bygga ut och glasa in balkongerna. Totalt räknar vi med att hamna på en slutsumma omkring 24 miljoner kronor, förklarar Skarin och fortsätter:

– Vi har en omsättning på tolv till 15 lägenheter i månaden så vi har successivt flyttat ut hyresgästerna när vi hittat ett annat boende som passat dem. De sista flyttar ut nu i helgen.

Trots stamrenoveringen kommer 2020-års underhållskostnader inte att komma upp i samma nivåer som under 2019. I Kindahus årsredovisning, som nyligen presenterades, framgår det nämligen att bostadsbolaget underhöll sina fastigheter för drygt 30 miljoner kronor förra året. Merparten av pengarna användes för att renovera ett 70-tal badrum.

– Vi har ordning på ekonomin, vi har alla lägenheter uthyrda och ränteläget är stabilt. Därför har vi gjort ett historiskt stort underhåll under 2019. Det slår det gamla rekordet med fyra miljoner, förklarar Nelson och Skarin fortsätter:

– Samtidigt har vi inte i modern tid gjort ett lika lågt plusresultat som 52 tusen kronor men det var en kontrollerad och medveten handling. Det finns ett jättebehov av underhåll i våra fastigheter.

För några år sedan såg bostadsbolagets årsredovisningar annorlunda ut. Då summerades oftast en betydligt större vinst, omkring 15 miljoner kronor, samtidigt som underhållsbehovet växte sig större.

– Anledningen till att vi kunde förändra resultatet var en omorganisation som vi utförde till 2018. Då gjordes våra fyra bovärdar om till tekniker varav alla utbildades till beställare. Innan hade vi bara haft en. Det gjorde att vi kunde inventera mycket mer, planera fler projekt och sätta fart på underhållet, förklarar Kindahus-vd:n.

Hur ser behovet ut framöver?

– Vi har ett jättejobb framför oss med våra 200 lägenheter på Bergdala. Vi skjuter på det underhållet redan i dag men i år ska vi inventera varje huskropp och ta fram behovet, avslutar Skarin.

Med början i maj kommer lägenhetshuset på Floragatan 1 att stamrenoveras. Alla hyresgäster har successivt flyttat ut sedan december månad.
Med början i maj kommer lägenhetshuset på Floragatan 1 att stamrenoveras. Alla hyresgäster har successivt flyttat ut sedan december månad.
Karta: Floragatan 1
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!