Prognosen: Fler besparingar krävs 2020

För att nå 2020-års budget krävs fler besparingar, det visar Kinda kommuns senaste budgetprognos. Här redovisas nämligen ett helårsresultat 13,5 miljoner kronor lägre än planerat.

Ett minusresultat på 1.5 miljoner kronor. Det visar Kinda kommuns senaste budgetprognos för 2020.

Ett minusresultat på 1.5 miljoner kronor. Det visar Kinda kommuns senaste budgetprognos för 2020.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2020-04-12 20:00

– Det är givetvis oroande men det är bra att vi får den här informationen tidigt på året så att vi har möjlighet att plocka fram åtgärder, berättar kommunalrådet Conny Forsberg (S).

Kindas budgetmål för 2019 var ett plusresultat på 14 miljoner kronor men enligt det preliminära bokslutet blev utgången något helt annat, nämligen minus elva miljoner kronor. När 2020-års första månader nu börjar sammanställas fortsätter trenden. Trots stora sparkrav har framförallt vård- och omsorg samt bildningsnämnden omfattande budgetavvikelser på 7.8 respektive 5.4 miljoner kronor. De stora anledningarna är som tidigare ökade kostnader för placeringar av till exempel barn i HVB-hem och ökade kostnader för Kindaelever i gymnasiet.

– Vår tanke är att vi jobbar med så långsiktiga åtgärder som möjligt för att få till kostnadsförändringar på riktigt. Vi ser att mycket av det vi har gjort inte får full effekt i år och därför har vi också presenterat kortsiktiga lösningar men som vi ogärna genomför, konstaterar vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L).

Vad är det för förslag?

– Vi har inte så mycket att hämta egentligen utan då måste vi börja se över exempelvis vår bemanning, vilket inte smakar särskilt gott, svarar Karlsson och Forsberg avslutar:

– Nu gäller det att vi generellt analyserar läget för att tillsammans, över nämnderna, komma tillrätta med budgeten. Någonstans handlar det om vilket Kinda vi vill ha.

"Är givetvis oroande", konstaterar kommunstyrelsens Lars Karlsson (L) och Conny Forsberg (S).
"Är givetvis oroande", konstaterar kommunstyrelsens Lars Karlsson (L) och Conny Forsberg (S).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!