Lex Sarah-utredningar visar misstag hos socialtjänsten

I september upprättades tre anmälningar enligt lex Sarah. Utredningarna börjar nu bli klara, och visar på flera brister.

Örjan Eng (överst) och Johan Karlsson Lobos (nederst) har utrett de lex Sarah-anmälningar som upprättades i Kinda under september. I ett av fallen har Örjan Eng funnit brister i socialtjänstens agerande.

Örjan Eng (överst) och Johan Karlsson Lobos (nederst) har utrett de lex Sarah-anmälningar som upprättades i Kinda under september. I ett av fallen har Örjan Eng funnit brister i socialtjänstens agerande.

Foto: Jennie Lindholm/Privat

Kinda kommun2022-12-07 19:00

Mot slutet av 2020 framkommer att det uppstått stora bråk mellan föräldrarna på ett familjehem. Socialtjänsten låter då pojken som är placerad där bo hos sin morfar istället. Men bara några veckor senare flyttar de tillbaka pojken igen. Om situationen i hemmet blivit bättre är det ingen som undersöker. Det finns i varje fall ingen dokumentation om det.

– Det som borde dokumenterats framförallt är den bedömning man gör kring de uppgifter som inkommer gällande familjehemmets interna relationer, och hur det kommer sig att vår bedömning uppenbart är att pojken kan kvarstanna i familjehemmet trots uppgifter av allvarlig karaktär, säger Örjan Eng, chef på myndighetskontoret (tidigare Individ- och familjeomsorg), som utrett ärendet.

– Där finner jag att vi har brustit.

År 2021 gjorde Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) en tillsyn av kommunens verksamhet där brister uppdagades. Örjan Eng menar att myndighetskontoret efter den tillsynen vidtagit åtgärder som ska förhindra att liknande saker händer i framtiden. Det handlar bland annat om utbildning i handläggning och dokumentation, och möten där handläggare går igenom sina ärenden tillsammans med gruppchef.

Har man inte haft utbildningar och gått igenom ärenden ihop med chefer tidigare?

– Det förutsätter jag att man har, men nu när Ivo-granskningen kom blev det mera allvar, att "så här får det inte fortsätta", säger Örjan Eng, som haft sin tjänst sedan maj 2021.

undefined
I september upprättades tre lex Sarah-anmälningar i Kinda, de första på hela året. Ärendena har utretts, och nu återstår för politiker att besluta om bristerna som påvisats ska skickas vidare till Ivo för vidare granskning. (Arkivbild)

Örjan Eng har även utrett ett fall där en person enligt egen utsago ska ha blivit utsatt för sexuella övergrepp i sitt familjehem under sommaren 2022.

– Vi vet inte riktigt vad som har hänt, men det är inte vår sak att utreda, utan det jag tittade på här är om vi vidtaget de åtgärder vi väntas vidta när uppgifter av så här känslig karaktär kommer till vår kännedom. Har vi kontaktat polis, flyttat på ungdomen, erbjudit stöd, och där konstaterar jag ganska fort att vi gjort alla de delarna, så där ser jag inte att vi har brustit.

Trots polisanmälan ser Örjan Eng utifrån det här fallet inte anledning att ändra några rutiner för hur familjehem väljs ut.

Hur kan det ändå ha blivit så här då, om det visar sig ha skett sexuella övergrepp på familjehemmet?

– Ingen aning, det vet jag inte. Det är naturligtvis beklagligt när sådant uppdagas men Socialtjänsten kan inte styra enskilda personers handlingar.

undefined
"Det som borde dokumenterats framförallt är den bedömning man gör kring de uppgifter som inkommer gällande familjehemmets interna relationer, och hur det kommer sig att vår bedömning uppenbart är att pojken kan kvarstanna i familjehemmet trots uppgifter av allvarlig karaktär." Så säger Örjan Eng om det fall där en pojke bott i ett familjehem, trots uppgifter om kraftiga bråk i hemmet.

Den tredje lex Sarah-anmälan handlar om trygghetslarm inom äldreomsorgen, där man efter ett byte av larmoperatör haft ett felskrivet nummer i telefonlistan. Under larmkedjans gång har då larm vid tre tillfällen hamnat hos en privatperson, innan det kopplats vidare till någon inom hemtjänsten.

– De personerna som hade larmat fick hjälp inom angiven svarstid, så det blev ingen konsekvens i form av att inte få det stöd man blivit beviljad, säger Johan Karlsson Lobos, verksamhetschef för äldreomsorgen inom Kinda kommun.

Han bekräftar att de äldre vars larm hamnat hos en privatperson informerats om missen. Enligt honom har problemet åtgärdats genom att det felaktiga numret korrigerats och att man kontrollringt till alla nummer på listan.

Nu i december ska vård-och omsorgsnämndens arbetsutskott besluta om anmälningarna som rör fallen med de olika familjehemmen ska skickas vidare till Ivo. Anmälan om trygghetslarm har utskottet redan behandlat, och beslutat att inte skicka den vidare.

Lex Sarah och Ivo

Så här skriver Ivo om lex Sarah på sin hemsida:

Om ett missförhållande varit allvarligt eller om det funnits en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande inom verksamheter som bedriver socialtjänst, där även SiS och LSS ingår, ska detta anmälas till IVO.

Patienter och brukare kan inte anmäla enligt lex Sarah

IVO:s ansvar när det gäller anmälningar enligt lex Sarah är att granska huvudmannens utredning och vid behov begära kompletterande uppgifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!