Ökad smitta i Kinda: "Kan vara den brittiska varianten"

Förskolepersonal har smittats av covid-19 och den största privata arbetsgivaren i Kinda vittnar om en ökad spridning. "Det kan bero på den brittiska varianten", resonerar Karin Festin, biträdande smittskyddsläkare vid Region Östergötland.

"En spridning större än tidigare". Det säger Roger Svensk, vd vid Sofidel Sweden AB, om läget vid pappersbruket i Kisa.

"En spridning större än tidigare". Det säger Roger Svensk, vd vid Sofidel Sweden AB, om läget vid pappersbruket i Kisa.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2021-03-22 13:50

Under de två senaste veckorna har ytterligare 39 coronafall konstaterats i Kinda och samtidigt har de två privatägda förskolorna Himlabacken och Arken drabbats av utbrott i personalgruppen – deras första sedan pandemins start. Även kommunen, och framförallt Värgårdsskolans högstadie, har drabbats av smitta under de senaste veckorna. Här har, i skrivande stund, fem elever och en medarbetare bekräftats smittade. Bildningschef Eva Holm kommenterar:

– Det finns en samhällsspridning i Kinda just nu, och den är påtaglig. Vi upplever att det är många elever och medarbetare som är hemma och sjuka men andelen som testar positivt för covid-19 är låg. Samtidigt är påverkan på våra verksamheter egentligen lika stor oavsett om det är bekräftat coronavirus eller ej.

– När det gäller Värgårdsskolan har vi ett antal elever som är smittade men det är fortfarande på en sådan nivå så att smittskydd inte bedömer det som en klustersmitta. Därför är det inte aktuellt med distansundervisning, fortsätter Holm.

undefined
Bildningschef Eva Holm, här med mellanstadierektorn Caroline Anspach, menar att kommunens skolor påverkas av smittspridningen.

Har läget varit mer ansträngt än det är nu?

– Vi har haft såna här toppar förut och vår bedömning är att påverkan har varit av den här omfattningen tidigare.

Roger Svensk, vd för Sofidel Sweden AB, anser sig ha noterat en "rejäl ökning" av covid-19-smitta i Kinda den senaste tiden. Pappersbruket är, med sina 168 medarbetare, den största privata arbetsgivaren i kommunen.

– Vi ser en ökad smittspridning bland vår personal i jämfört med vad vi har sett tidigare, egentligen under hela pandemin. Vi har varit väldigt förskonade från bekräftade fall bland personalen men nu har vi ett antal, förklarar Svensk och fortsätter:

– Det som påverkar vår verksamhet mest är dock smittläget på förskolorna som gör att medarbetare måste vara hemma och ta hand om sina barn. Där märker vi definitivt av att smittspridningen i Kinda med omnejd har ökat – och det rejält skulle jag säga. Jag tycker att jag hör "case" runt omkring mig hela tiden. Förut kände jag bara till ett fåtal.

undefined
Förskolor har drabbats av sina första utbrott och elever på Värgårdsskolan har smittats. Mycket tyder på att smittspridningen i Kinda har ökat den senaste tiden.

Enligt Svensk har upplevelsen av fler "case", alltså bekräftade fall, pågått ända sedan julhelgerna.

– Vi har haft en rad skyddsåtgärder lokalt i fabriken, vi har separerat skiften från varandra och alla bär munskydd, men när smittspridningen får sånt fäste i samhället så vore det konstigt om inte vi drabbades, säger vd:n.

Vad kan då ökningen i Kinda bero på, och att viruset på ett annat sätt verkar sprida sig på skolorna? Karin Festin, biträdande smittskyddsläkare vid regionen, svarar så här på den frågan:

– I en så liten kommun som Kinda är det svårt att göra några ordentliga trendanalyser, en smittad familj kan betyda mycket i statistiken, men det vi vet är att antalet fall har ökat i hela länet under de sista två veckorna. Vad det beror på är svårt att säga. Det kan vara den brittiska varianten som finns i länet, en variant som verkar ha lättare för att sprida sig. Det finns också vissa som säger att den smittar mer bland ungdomar, men där finns det ingen övertygande evidens i dag.

– Ser man från ett globalt perspektiv tror man ju att den ökade smittspridningen delvis beror på den brittiska varianten, men man tror också att det kan bero på en trötthet hos befolkningen, att man inte orkar hålla sig till alla restriktioner och förhållningsregler längre, fortsätter Festin.

undefined
Karin Festin, biträdande smittskyddsläkare vid Region Östergötland, anser att det är svårt att dra några större växlar om utvecklingen i Kinda men menar att det kan bero på den brittiska varianten.
Smittspridningen i Kinda

Enligt Folkhälsomyndighetens och Region Östergötlands siffror har ökningen av antalet bekräftade covid-19-fall i Kinda kommun ökat på det här sättet de senaste veckorna:

Vecka 5, 13 nya fall och totalt 267 bekräftade fall sedan pandemins start.

Vecka 6, 6, 273.

Vecka 7, 9, 282.

Vecka 8, 11, 293.

Vecka 9, 7, 300.

Vecka 10, 23, 323.

Vecka 11, 16, 339.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!