Observation av varg gjordes i kommunen

I veckan ska en varg ha observerats i Kättilstad utanför Rimforsa. "Inte alls omöjligt att det är vandringsvargar", säger länsstyrelsens vilthandläggare Fredrik Näsman.

I veckan ska en varg ha observerats i Kättilstad några kilometer utanför Rimforsa. "Jag är hundraprocentigt säker", säger Lyudmyla Pettersson.

I veckan ska en varg ha observerats i Kättilstad några kilometer utanför Rimforsa. "Jag är hundraprocentigt säker", säger Lyudmyla Pettersson.

Foto: Heiko Junge/TT

Kinda kommun2019-10-18 20:00

Tidigt på förmiddagen i måndags stod lantbrukaren Lyudmyla Pettersson och väntade på skolbussen tillsammans med sin son. Det var då hon såg en varg passera på gärdet intill, i riktning söderut. 

– Jag är hundraprocentigt säker. Hade det varit en kilometer bort kanske jag inte hade varit det, men nu snackar vi om max 100 meter, förklarar hon och fortsätter: 

– Visst blev vi lite oroliga, vi har djur ute på bete och kommer det in en varg i hagen blir det kaos, men jag tror inte risken är så stor att det sker. Jag tänker dock att det är bra om folk vet att det finns varg även här.

I dag finns det enligt Naturvårdsverket cirka 300 vargar i Sverige. Ett av de kända reviren ligger i Östergötland strax norr om Roxen. Reviret bildades under vintern mellan 2017 och 2018 och är ungefär 20 000 hektar stort. 

– Det är det enda revir i länet som vi har koll på, sedan är det inte alls omöjligt att det är vandringsvargar som passerar, berättar Fredrik Näsman, vilthandläggare vid Länsstyrelsen Östergötland. 

När vi når honom har han ingen vetskap om observationen i Kinda. När rovdjur observeras i länet kan detta rapporteras på antingen hemsidan skandobs.se eller direkt till länsstyrelsen.

– Vi får inte reda på varje gång någon har observerat varg, men vi är däremot jättetacksamma för alla observationer som rapporteras in, då detta kan underlätta inventeringen av rovdjur i länet, avslutar Fredrik Näsman.

Karta: Kättilstads kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!