Ny fritidsgård eller busskort - nu får eleverna besked

Bildningsnämnden har utrett vad det skulle kosta att bygga en ny fritidsgård i Rimforsa, kontra att förse kommunens högstadieelever med årskort för att åka buss till Kisa.

Bildningsnämndens ordförande David Wenhov.

Bildningsnämndens ordförande David Wenhov.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kinda kommun2021-03-09 17:45

Kinda kommuns fritidsgårdschef Märit Björk fick i uppdrag av bildningsnämnden att göra en jämförelse mellan kostnader för att upprätta en ny fritidsgård i Rimforsa eller att förse ungdomarna med årsbiljett för att kunna ta sig till den nuvarande fritidsgården i Kisa med buss. 

Märit Björk poängterar att beräkningen är mycket preliminär och att flera frågetecken kvarstår.

– Det är väldigt mycket "om" och "beror på" som återstår, säger hon.

undefined
Fritidsgårdschefen Märit Björk fick uppdraget att utreda kostnaderna för busskort kontra ny fritidsgård.

Märit Björk har kommit fram till att en ny fritidgård skulle ge kommunen en merkostnad på 800 000 kronor om året för personal, lokal, verksamhet, inventarier och material.

En årsbiljett som skulle gälla för resor i hela länet för alla högstadieelever (ungefär 350 personer) på Värgårdskolan skulle ge en merkostnad på 1,5 miljoner kronor.

Ungdomarna som Marit Björk pratat med har inte lockats av en ny fritidsgård. 

– De vill gärna vara där de andra ungdomarna är.

Bildningsnämndens ordförande David Wenhov förespråkar också att ha en gemensam träffpunkt. Han berättar att bakgrunden till utredningen var att man vill att ungdomar i Rimforsa, Horn och Björkfors ska ha bättre möjlighet att ta sig till fritidsgården i Kisa.

– Men det utredningen slår fast är att det handlar om för mycket pengar, säger Wenhov.

Han säger att inte att det går att genomföra något av alternativen med tanke på budget och att det kommer fortsätta som det är i dagsläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!