Nämnden backar nästan 16 miljoner

Vård- och omsorgsnämnden står inför stora utmaningar under 2020. De ser att flera effektiviseringsåtgärder är nödvändiga och att de behöver tänka långsiktigt.

Lars Karlsson (L) är ordförande för vård- och omsorgsnämnden och ser att det är mer redo direkt för att möta utmaningar som de står inför.

Lars Karlsson (L) är ordförande för vård- och omsorgsnämnden och ser att det är mer redo direkt för att möta utmaningar som de står inför.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2020-01-09 12:00

Under 2019 gick vård- och omsorgsnämnden i Kinda kommun minus 15,8 miljoner kronor, enligt den sista prognosen. Det gäller just nu och kan ha förändrats något när den slutgilltiga sammanställningen kommer i februari.

Nämnden står nu inför stora utmaningar med att se till att utgifterna inte sticker iväg, men ser samtidigt inte att endast besparingar är rätt väg att gå.

Främst är det externa placeringar i olika boendeformer som är den stora kostnaden för nämnden. Det gäller bland annat personer med missbruksproblem eller personer som har behov av särskilt stöd på exempelvis LSS-boenden.

– Vi ser nu över ramarna för 2020 och jag tycker att vi är mer redo direkt från början den här gången. Vi har en ambition att nu hitta en nivå som är rimlig, säger nämndordförande Lars Karlsson (L).

– Våra medarbetare gör ett fantastiskt jobb i att hitta möjliga effektiviseringsåtgärder ute i verksamheten. Vi behöver se över våra kostnader när det gäller förbrukningsvaror och vikarier bland annat. Vi behöver vara eftertänksamma hela tiden, säger förvaltningschef Ida Björkman.

Nytt inom nämnden är också att Eva Hulth, områdeschef för äldreomsorgen i Kinda, blir områdeschef för hemsjukvården också. Detta började gälla från och med 1 januari. Därmed införlivas hemsjukvårdsorganisationen under samma tak som äldreomsorgsorganisationen. 

– Den här förändringen är något som vi tror kommer bli bra och gynna verksamheten, säger Ida Björkman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!