Föreningsmedlem misstänks ha förskingrat 300 000

"Kontona är rensade allihop." Så säger en högt uppsatt person inom Hörselskadades riksförbunds (HRF) lokalförening i Kinda. Händelsen är nu polisanmäld.

Bilden är en genrebild.

Bilden är en genrebild.

Foto: JESSICA GOW / TT

Kinda kommun2023-04-12 17:00

300 000 kronor har försvunnit från föreningens konton. Så när som på ett tiotal kronor är det alla pengar som föreningen hade.

– Jag tror det var 86 kronor på ett konto som var kvar, annars är det borta alltihop, säger en högt uppsatt person i Hörselskadades riksförbunds lokalförening i Kisa, som vill vara anonym.

Det var i slutet på mars som det uppdagades att pengarna saknades.

– Vi hade styrelsemöte och då upptäcktes det.

Föreningen har polisanmält händelsen. Polisen ger ingen närmare information om fallet, men bekräftar att man utreder misstänkt förskingring i Kinda/Ydre-trakten.

Enligt vår källa var det den misstänkta personen själv som upplyste styrelsen om situationen. Denna person ska ha påstått att det varit något bolag kopplat till kryptovalutor som länsat kontot.

– Men det säger banken, att det finns ingen som kan gå in och göra så, säger den högt uppsatta personen.

Pengarna ska ha försvunnit i två omgångar under januari och mars. 

– En kan inte förstå riktigt att en person kan göra så. Jag hade ju inte nån insyn i bankaffärerna heller, som jag väl ångrar idag.

undefined
Bilden är en genrebild.

Allt som allt har den lokala HRF-föreningen ungefär 200 medlemmar. De påverkas påtagligt av det inträffade.

– Det är klart, det är ju lite synd om dem med. Aktiviteter blir det just inget med, det blir ju inställt allt nu så länge, när det inte finns nåt att ha roligt för.

En planerad bussresa till Boxholm har fått läggas på is. Föreläsningar av inbjudna gäster kommer man att få ligga lågt med. Men det mest akuta problemet är hyrorna.

– Det är mycket pengar som ska ut varje månad.

Risken för att behöva flytta har man inte hunnit reflektera kring så mycket än.

– Det är ju till att lägga ner alltihop i så fall. Men det är ju ett stort steg att göra så också. Det är ju många som behöver ha den här sociala samvaron.

För att lösa situationen tillfälligt har man tagit hjälp av den lokala sparbanken. Försäljning av lotter ger också en del inkomster. Och så gäller det att spara.

– Vi får väl hjälpas åt så gott vi kan här, alla är förstående.

Tidningen har sökt föreningsmedlemmen.

"Jag tror det var 86 kronor på ett konto som var kvar, annars är det borta alltihop", säger vår källa i den lokala HRF-föreningen.
"Jag tror det var 86 kronor på ett konto som var kvar, annars är det borta alltihop", säger vår källa i den lokala HRF-föreningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!