Man anhållen efter mordförsök med kniv

Strax innan klockan 16:00 på torsdagen kom larmet om att en man hade gått till attack med kniv i Kinda kommun.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2020-07-23 16:20

Attacken skedde i en butik på Storgatan i Kisa. Affärsägaren inne i butiken blev skadad och enligt räddningstjänsten så fick han ett jack på underarmen.

Den skadade mannen var klarvaken och talbar. Han åkte med ambulansen till Linköpings sjukhus för kontroll. Han var lindrigt skadad och kunde sedan skickas hem igen.

Räddningstjänsten var först på plats.

– Någon har gått loss med en kniv inne i butiken, säger Teo Jakupovic yttre befäl för räddningstjänsten.

Mannen med kniven lämnade sedan platsen och gick in i en lägenhet. 

Cecilia Wallin, som jobbar på specerihandeln på andra sidan gatan, var den första personen att larma om händelsen. Hon hörde höjda röster från gatan, trodde det var ett bråk och steg ut för att se vad som försiggick.

Då fick hon syn på den nu misstänkta mannen som sprang bort från butiken på Storgatan med en "stor kniv i handen". Därefter berättar hon att han hoppade upp på en bil och förstörde dess vindruta innan han försvann iväg från platsen.

– Jag är lugn som person så när sådana här saker händer så blir jag väldigt fokuserad. Det gäller att sätta sig själv i säkerhet och larma så fort man kan, berättar vittnet, som även hjälpte till att bandagera den skadade mannen, och fortsätter:

– Det är obehagligt, helt overkligt, men det gäller att agera lugnt och metodiskt.

Ellinor Johansson fick sin bil förstörd av knivmannen vid samma tillfälle som attacken.

– Vi parkerade här och skulle handla. Vi hör mannen och ser honom vrålandes. När han går förbi oss ser vi att han har en stor kniv i handen. Vi vek av och gick in och vågade inte kolla ut på gatan.

När de kom ut igen så var bilens framruta krossad och plåten hade stora avtryck.

Gärningsmannen kunde snabbt hittas av polisen när de kom fram.

– Vi hade en vittnesuppgift om vart gärningsmannen fanns, säger Niklas Rosvall, polisen insatschef.

Mannen kunde gripas i närheten av lägenheten han hade gått in i. 

– Han försökte att komma undan, men vi fick tag på honom.

Vid 16:45 kunde polisen bekräfta att mannen med kniven var gripen.

Polisen höll förhör med vittnen och förhörde även offret när han anlände till sjukhuset. De ska också göra en teknisk undersökning på platsen. Under fredagsmorgonen bekräftade Monica Bergström vid polisen att den gripna personen anhållits av åklagare. Han anhölls på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. Han är även misstänkt för skadegörelse och grovt olaga hot.

Polisen vill komma i kontakt med ytterligare vittnen som kan ha sett något.

Cecilia Wallin, som driver specerihandeln på andra sidan gatan, var den första att larma om händelsen. "Det är helt overkligt", säger hon.
Cecilia Wallin, som driver specerihandeln på andra sidan gatan, var den första att larma om händelsen. "Det är helt overkligt", säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!