Lista: Här ökar och minskar befolkningsmängden i Kinda

Kinda kommun växte med 51 personer från 2019 till 2020. Den största ökningen står Tjärstad för och mesta minskningen sker i Horn, det visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

I Tjärstad syns tydligast ökning medan Horn tappar flest av sina invånare i kommunen.

I Tjärstad syns tydligast ökning medan Horn tappar flest av sina invånare i kommunen.

Foto: Dennis Petersson/Torbjörn Lindqvist/bildmontage

Kinda kommun2021-03-22 13:52

Den 18 mars 2021 släppte SCB sin befolkningsstatistik för 2020. I statistiken syns hur distriktens befolkningsmängd har ökat eller minskat från 2019 till 2020. För Kindas del visar det att Tjärstad (däribland Rimforsa) är det distrikt som ökade mest i antal med 52 personer. Störst procentuell tillväxt hade Hägerstad med 6,09 procent, medan Horn backade med 32 personer - eller 3,71 procent av sin befolkning.

– Att kommunen växer tänker jag är resultatet av att vi jobbat aktivt under flera år för att få en befolkningstillväxt. Vi har medvetet satsat på att Rimforsaområdet har kunnat växa där vi sett till att det finns tomter och har varit behjälpliga med strandskydd och ansökning om dispens, säger oppositionsråd Conny Forsberg (S).

Och Horn, varför tror du att det minskar där?

– Det är väl inga konstigheter egentligen. Vi har tagit bort "köket" (tillagningsköket på Stångågården) och vi har inte satsat på de behov som finns i Horn, som bussförbindelser söderut mot Vimmerby. Så det finns stora möjligheter i Horn om man gör vissa satsningar.

Kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M) är också inne på möjligheterna för att Horn ska växa i framtiden. 

– Det finns en anledning till att vara observant på utvecklingen i Horn då det har varit en trend som har synts en längre tid. Och Horn har potential. Där finns barnomsorg, skola och affär. Sen finns det tomter och det är tomter som inte kostar speciellt mycket jämfört med andra delar av kommunen. Jag ska träffa Horngruppen nästa vecka, då ska vi ta upp vad man kan göra, säger Segerstéen (M).

Hur ser du på ökningen generellt i kommunen?

– Det är jättepositivt. Och vi ser den här trenden nu att det är populärt att flytta ut på landsbygden. Det måste vi ta vara på. Det blir ju lätt fokus på Rimforsa eftersom det ligger nära Linköping, men om man tittar där så kan man bo i vacker miljö och ändå bara ha en dryg halvtimme till jobbet. Men det är även viktigt att Kisa lyfts fram, där vi tittar på möjligheter att bygga fler tomter.

Statistiken i ökning/minskning från 2019-2020:
Tjärstad: +56 personer, totalt 3 114 invånare
Västra Eneby: +13, totalt 419
Hägerstad: +10, totalt 174
Kättilstad: +10, totalt 347
Oppeby: +4, totalt 262
Tidersrum: +2, totalt 167
Hycklinge: -2, totalt 327
Kisa: -10, totalt 4 342 
Horn: -32, totalt 830

Karta: Kinda
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!