Lantbrukarna visade upp stora vildsvinsskador

Runt lantbrukarparet Herbertssons bostadshus utanför Kisa har vildsvinen åsamkat stora skador på betesmarken. Under fredagen fick de besök av riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD).

Under fredagen visade lantbrukarparet Linnéa och Johan Herbertsson upp de skador som vildsvin åsamkat för riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD) och partiets ombudsman i Östergötland Elvira Wibeck.

Under fredagen visade lantbrukarparet Linnéa och Johan Herbertsson upp de skador som vildsvin åsamkat för riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD) och partiets ombudsman i Östergötland Elvira Wibeck.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2019-12-16 06:00

Med anledning av det budgetförslag som KD har lagt för 2020, där de vill satsa 100 miljoner kronor på att minska vildsvinsstammen i Sverige, begav sig politikern, tillika ledamoten i miljö- och jordbruksutskottet, ut på en mindre turné. Först besökte han Höglycke gård i Ydre. Därefter var nästa stopp Kisa och Råstorp. Här har Linnéa Herbertsson drivit familjegården vidare tillsammans med partnern Johan i närmare åtta år. 

– Vildsvin har varit ett problem ända sedan vi började, men för att vara i Kinda är vi inte så hårt drabbade. Vi har grannar som har det betydligt värre. Det är ett jättebekymmer i bygden, förklarar paret. 

Tillsammans med Oscarsson och Elvira Wibeck, ombudsman för KD i Östergötland, står de i en beteshage, bara några 100 meter från gårdens bostadshus, där vildsvinen fullkomligt vänt upp och ned på jorden. Enligt lantbrukarparet får de varje år lappa, laga eller så om i princip varenda åker, något som medför merarbete och kostnader.

– Här, där vi står, hade det i april kunnat finnas foder för våra djur, nu kommer det att dröja till i mitten av sommaren. Sedan, för vallarna, är vildsvinen framförallt ett hygienproblem som gör att det hamnar jord i fodret vilket bland annat kan leda till listeriabakterier, berättar Linnéa Herbertsson.

Riksdagsledamoten Oscarsson är, likt lantbrukarparet, övertygad om att stammen måste minska i omfattning och under besöket berättade han om flera av KD:s förslag. Bland annat vill partiet förenkla försäljningen av vildsvinskött, att staten bekostar trikintesterna och att drönare, och alla medel som underlättar jakten, tillåts. Dessutom anser de att länsstyrelsen ska inventera stammen, sätta en gräns för hur många vildsvin det får finnas och sedan ge varje jaktlag en kvot som, om den hålls, ger dem ekonomisk ersättning.

Hur mycket kan ni egentligen påverka med era förslag?

– Nu sitter vi i opposition, men vi kan försöka att få andra partier att gå med på våra förslag. Om inte annat får vi vänta på ett nytt val, svarar Oscarsson. 

Vad gör vildsvinsfrågan komplicerad? 

– Dels är det ett svårjagat villebråd, jakten är inte enkel. Sedan är det ett relativt nytt kött, vildsvinen var utrotade ett tag, och det gör att en del frågar sig om det verkligen går att äta. 

Finns det inte fog för det?

– Nej, jag tycker vildsvin gör sig bäst på en tallrik.

"Vi har för mycket vildsvin i den här delen av vårt land", menar riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD).
"Vi har för mycket vildsvin i den här delen av vårt land", menar riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD).
Karta: Kisa-Råstorp Norrgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!