Läkarens svar om vaccineringen: "Chefen var lämpligast"

Hur kan en enhetschef komma att få covid19-vaccin före vårdpersonal? "Det värsta som kan hända är att vi inte kan använda varenda dos", förklarar läkaren Nicklas Granqvist.

Läkaren Nicklas Granqvist, här på bild med Kisa vårdcentrals verksamhetschef Susanne Svärm, förklarar utmaningarna med att lyckas använda alla de vaccindoser som Kinda kommun får.

Läkaren Nicklas Granqvist, här på bild med Kisa vårdcentrals verksamhetschef Susanne Svärm, förklarar utmaningarna med att lyckas använda alla de vaccindoser som Kinda kommun får.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2021-02-05 21:00

Det är han som, vid vaccinationsinsatser på Kindas särskilda boenden, har varit den ansvariga läkaren. Vi träffade honom redan när den första leveransen anlände till kommunen. Nu, under den senaste veckan, har de sista brukarna på kommunens äldreboenden fått sin andra vaccindos. Att genomföra insatsen, med vaccinet från Pfizer/Biontech, har inte varit utan utmaningar.

– De angivelser som finns på det här vaccinet har varit utmanande. Vi behöver inte bry oss så mycket om de extrema temperaturerna, alltså 70-80 minusgrader, som vaccinet måste förvaras i innan de når regionerna. Väl hos oss är det vanlig kylskåpstemperatur som gäller, förklarar Granqvist och fortsätter:

– När vaccinet sedan lämnar kylskåpet ska det anta rumstemperatur. Sedan ska det blandas och dras upp i avskilda doser. Därefter får sprutan inte transporteras. Den logistiken är en av de stora utmaningarna.

undefined
I veckan har de sista brukarna på Kindas särskilda boenden fått sin andra vaccindos.

Väl färdigblandad bör vaccinsprutan ges till brukare/personal inom tre timmar.

– När vi får så lite vaccin som vi ändå får, vilket är det största dilemmat, gäller det att vi får ut så stor medicinsk effekt som möjligt. Alla de som bor på ett boende, och den nära baspersonalen, erbjuds vaccinet. Sedan kanske någon ångrar sig eller så framkommer det, efter en läkarbedömning av mig, att vi inte riskfritt kan vaccinera en individ. Det är då det blir bråttom för oss, konstaterar Granqvist och fortsätter:

– För en sådan situation har vi förberett en reservlista med personer som också ingår i prioriteringsgrupp ett. Finns det någon som på kort varsel kan komma hit och ta den här sprutan innan tre timmar har gått?

undefined
"Jag är tacksam över det dagliga samarbete som vi på vårdcentralen har med Kinda kommun. Det känns tryggt och är det som gör att vi har kunnat vaccinera så mycket som vi ändå gjort", säger Granqvist.

Vid ett tillfälle i Kinda har en enhetschef, som inte ingår i den första prio-gruppen, fått ett vaccin.

– Reservlistan var slut och vi stod där med en spruta. Det här är ett litet boende, där man är väldigt nära varandra även om man inte har en direkt vårdande position. Vi gjorde bedömningen att enhetschefen var lämpligast.

Det fanns inga hemtjänsttagare som hade kunnat få sprutan?

– Nej, inte med den korta tidsfrist som vi hade där och då. Vi låg precis på gränsen.

Granqvist avslutar:

– Vi har att göra med ett väldigt nytt läkemedel och för mig känns det otroligt viktigt att vi följer de anvisningar som vi får, alltså att vi inte tar några chanser med tiden till exempel. Samtidigt är det inte på kartan att en dos inte används.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!