Kulturskolans danslinje läggs till vila

Efter svårigheterna med att rekrytera någon ny lärare till kulturskolans danslinje, väljer de att lägga dansen vilande tills vidare. "Vi letar inte aktivt efter någon just nu", säger Mathias Engå, kulturskolechef.

Mathias Engå är kulturskolechef i Kinda och hoppas på en lärare till dansen, men letar inte aktivt längre.

Mathias Engå är kulturskolechef i Kinda och hoppas på en lärare till dansen, men letar inte aktivt längre.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2020-03-12 08:00

– Vi har i dagsläget ingen lärare och har inte haft det på ett tag. Vi har helt enkelt inte lyckats hitta någon som är intresserad, säger Mathias Engå, kulturskolechef.

När kulturskolan startades 2015 var de ganska många dansare. Bortåt 80 stycken. Intresset bland ungdomarna har därmed varit stort, men att få någon lärare att bli långvarig i den tjänsten har varit desto svårare. Det har varit flera lärare på kortare perioder. Den senaste slutade i höstas.

Tjänsten är på omkring 16 till 18 procent och gäller en kväll i Rimforsa och en kväll i Kisa varje vecka. Just det tror Mathias Engå är det stora problemet för att hitta en lärare som tycker att det är en tilltalande tjänst.

– Min teori är att det är svårt att hitta någon som vill jobba så få procent. Det är inte realistiskt att tro att vi ska hitta någon som åker från Linköping som vill ta jobbet med tanke på att det även kostar i restid och så vidare, säger han.

Just nu jobbar Mathias Engå inte aktivt med att hitta någon lärare för danslinjen. Till vårens intagning stod det klart att de inte hittat någon långvarig lösning och därmed valde de att inte ha något intag på den linjen. Under den gångna hösten var det ett 30-tal barn som gick på danslinjen i Kinda kulturskola.

– Jag önskar att det kunde varit på ett annat sätt och haft ett driv för att driva det framåt. Hade vi varit uppåt ett 50-tal elever kunde läraretjänsten kanske kunnat vara lite större, men det är svårt med lärare i små kommuner och små tjänster. Det är tråkigt men det är så det är, säger Mathias Engå.

I dagsläget ser det inte ut som att någon danslinje kommer att starta upp igen på grund av lärarbrist. Att säga att danslinjen är nedlagd, tycker Mathias Engå däremot är lite väl drastiskt.

– Skulle det plötsligt dyka upp någon som skulle passa för uppdraget så är vi intresserade, men vi letar inte aktivt efter någon just nu, säger han.

Just nu fokuserar de på att i stället på att starta upp en ny linje där kulturskolan samarbetar med Liljeholmens folkhögskola. Allt inför det är inte färdigt, men den ska handla om bild, form och design och lärare från skolan ska vara delaktiga. Troligt är också att de kommer hålla till i Liljeholmens ateljé.

Uppstart på den linjen sker troligtvis inte förrän sent 2020 eller tidigt 2021.

De stänger allt så inte dörren helt ifall rätt person skulle dyka upp för tjänsten.
De stänger allt så inte dörren helt ifall rätt person skulle dyka upp för tjänsten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!