Kommunens kartläggning för IFO färdig

Vård- och omsorgsnämnden i Kinda har gjort en kartläggning för att jobba mer effektivt gällande frågor inom individ- och familjeomsorgen.

Lars Karlsson (L) hoppas att kartläggningen kan leda till effektiviseringar för individ- och familjeomsorgen.

Lars Karlsson (L) hoppas att kartläggningen kan leda till effektiviseringar för individ- och familjeomsorgen.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2019-11-29 05:00

– Det här är till stor del hjärtat inom nämnden, och det har gjorts ett gediget arbete ihop med personalen som vi tycker har varit ett bra sätt att jobba, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L).

Nämnden har gjort jämförelser med andra kommuner i Östergötland och har då kommit fram till att Kinda ligger i mittenskiktet sett till kostnader inom individ- och familjeomsorg (IFO).

Denna kartläggning ska i slutändan leda till att vård- och omsorgsnämnden ska kunna jobba mer effektivt.

– Det finns en del saker som vi känner att vi måste jobba med på andra sätt. Mycket handlar om ge en tydligare styrning, till att kunna vara flexibel och överlag vara ännu tydligare med det mesta, säger Lars Karlsson.

En annan sak som kartläggning visar är att nämnden vill jobba mer förebyggande inom individ- och familjeomsorgen. Här vill Lars Karlsson gärna se att fler nämnder inom kommunen hjälps åt att ta ansvar.

Ida Björkman är förvaltningschef inom vård- och omsorgsnämnden och hon har sett ett stort engagemang bland personalen inom individ- och familjeomsorgen i Kinda.

– Viljan att ställa om och jobba mer förebyggande är stor och det ser vi som väldigt positivt, säger hon.

Nu återstår ett arbete där samtliga inblandade ska sätta sig in i kartläggningen och ta del av den i sin helhet. 

Den 19 december kommer nämnden och förvaltningsgruppen att hålla en heldag där mer konkreta beslut om framtiden ska tas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!