Kommunen om Kasper: "Vår verksamhet ska utnyttjas"

Ett inriktningsbeslut under 2020, det är anledningen till Kasper Notklevs indragna plats. "Vi strävar efter att ha alla placeringar hemma", förklarar Kindapolitikern Risto Laine (S).

Risto Laine (S), vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden, förklarar att ett inriktningsbeslut gör att Kasper Notklev från Rimforsa blir av med sin externa placering på Unik Musik.

Risto Laine (S), vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden, förklarar att ett inriktningsbeslut gör att Kasper Notklev från Rimforsa blir av med sin externa placering på Unik Musik.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kinda kommun2021-02-08 20:00

Som vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden (VON) har han varit med och fattat beslut om att den externa LSS-placeringen ska upphöra. När vi når honom via telefon är han tidig med att påpeka att nämnden aldrig kommenterar enskilda fall. Därefter förklarar han bakgrunden till det aktuella inriktningsbeslutet:

– Vi har en väl fungerande daglig verksamhet i kommunen och den ska ju utnyttjas. Målet är att vi ska försöka tillgodose behoven på hemmaplan och det är utifrån den inriktningen som vi jobbar. Vad jag förstår har vi också en mycket bra LSS-verksamhet i jämfört med många andra kommuner, så vi ligger bra till där.

Hur många externa placeringar har ni sagt upp?

– Det vet jag inte, jag törs inte säga exakt hur många, men det kan vara ett antal, svarar Laine.

Enligt familjen Notklev, men också Föreningen för unga, barn och vuxna med funktionsnedsättning (FUB), kan kommunen i dag inte tillgodose de musikaliska behov som Kasper har. Samtidigt förutsätter förvaltningsrätten, i sitt beslut att avslå familjens överklagan, att kommunen ska kunna möta Kaspers önskemål.

– Jag vet inte riktigt hur mycket musik vi har i våra verksamheter men jag förutsätter att förvaltningen följer rättens dom. Samtidigt kan vi självklart inte erbjuda precis alla valmöjligheter i kommunen.

undefined
"Kasper får inte nog med bidrag för att själv flytta hemifrån och samtidigt betala en plats på Unik Musik", konstaterar Lillemor och Jonny Notklev.

Hur mycket sparar kommunen på att dra in externa placeringar?

– I slutänden sparar vi en del kostnader. Köper man platser istället för att bygga upp en egen väl fungerande verksamhet blir det oftast dyrare. När man väl har byggt upp en verksamhet vill man ju också utnyttja den, annars blir ju även den dyrare, svarar Laine och fortsätter:

– I det här fallet har förvaltningen uppenbarligen bedömt att vi kan ta in fler personer i den dagliga verksamheten utan att vi behöver ytterligare anställda eller större ytor.

Varför drog Kaspers ärende ut på tiden?

– Jag törs inte svara för det enskilda fallet men pandemin har påverkat mycket.

Familjen Notklev anser att Kasper, och andra i hans situation, överlag har dåligt med valmöjligheter i samhället.

Att ge fler valmöjligheter, är inte det en kostnad kommunen skulle kunna ta?

– Man kan givetvis alltid göra mer, jag förstår att de som berörs blir missnöjda, men någonstans måste det ändå finnas en gräns och nu drog vi den här. Det är ju samtidigt något som går att diskutera, avslutar Laine.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!