Kommunen kollar sopor- polisanmäler de som är utanför

Kinda kommun har gjort ännu en polisanmälan om en nedskräpning. Det rör sig om samma plats som förut, vid återvinningsstationerna i Kisa. 

Kommunen ska sätta upp skyltar om vad som gäller på återvinningsstationerna.

Kommunen ska sätta upp skyltar om vad som gäller på återvinningsstationerna.

Foto: Märta Svensson

Kinda kommun2020-07-02 13:00

Nedskräpningen ska ha inträffat någon dag i helgen. Precis som förra gången var det skräp dumpat utanför återvinningstationerna.

Tommy Johansson, driftledare renhållning och avfall på Kinda kommun, beskriver de stora problemen:  

– Folk slänger skräp utanför stationerna. Hittar vi någons namn i soporna så polisanmäls de. Så länge det står utanför containern så är det nedskräpning. Man får ta detmed sig hem eller åka till en avfallsanläggning.

Kommunen har gått ut på sociala medier och hemsidan om problemet men inget har hjälpt. Även klädinsamlingen bredvid återvinningstationerna har blivit berörda. Folk ställer kassar med rena kläder utanför. Då måste kommunen plocka upp de och då går kläderna inte till återanvändning utan till förbränning. Efter semester ska Kinda kommun och FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, kollat hur de kan lösa problemen.

FTI menar att de tömmer återvinningstationerna två gånger i veckan. När de tömmer stationerna för de data på det.

– Sen midsommar har det varit fullt de flesta gångerna och saker utanför stationerna. Det är inlagt att de ska tömma måndag och torsdag men det schemat har inte blivit följt på grund av sjuka förare, säger Annika Ahlberg, regionchef för FTI.

Annika Ahlberg tipsar om att trycka ihop kartongerna och helst hemma, så man slipper gå och tömma så ofta. På hemsidan står det när nästa tömning är och det finns även en anmälan man kan göra till FTI om återvinningstationen skulle vara full.  

"Fåglar river ut matrester och det blir en sanitär olägenhet. Det är ett stort problem", säger Tommy Johansson.
"Fåglar river ut matrester och det blir en sanitär olägenhet. Det är ett stort problem", säger Tommy Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!