Effektiva brandvarnare flyttar in i Kindahus lägenheter

Under förra hösten testade Kindahus ett nytt brandvarnarsystem i en av sina fastigheter. Efter att ha utvärderat försöksperioden bestämde man sig för att satsa. Nu monteras systemet i samtliga fastigheter. "Man kan inte mäta liv och hälsa i pengar," säger projektledaren för installationerna.

Mikael Söderberg från Tryva  monterar den nya brandvarnaren i en Kindahus lägenheter. Brandvarnaren kan testa sig själv och skickar en signal till Kindahus om den behöver service eller nytt batteri. Plockar hyresgästerna ner sina brandvarnare får Kindahus en notis om detta.

Mikael Söderberg från Tryva monterar den nya brandvarnaren i en Kindahus lägenheter. Brandvarnaren kan testa sig själv och skickar en signal till Kindahus om den behöver service eller nytt batteri. Plockar hyresgästerna ner sina brandvarnare får Kindahus en notis om detta.

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist

Kinda kommun2023-03-02 17:00

Det är förmiddag och snön faller i täta blöta flingor över Kisa. Över samhället ligger en stark doft av kebab. Förutom på ett ställe. Vid Kisa wärdshus, där det förra torsdagen utbröt en brand, luktar det fortfarande brandrök. Vad hade hänt om larmet inte kommit in i tid?

Det är bränder, och förebyggandet av dessa, som är anledningen till vår snöiga promenad.

Vi är på väg upp till Singelberget för att prata med Martin Hansson från Kindahus. Han leder projektet med att installera det nya brandvarnarsystem som under våren ska monteras i samtliga av stiftelsens fastigheter. Det gäller totalt 932 lägenheter.

undefined
Så här ser den nya brandvarnaren från Tryva ut. Kindahus satsning har just tagit sin början. Nu installeras nya brandvarnare i samtliga fastigheter. De är uppkopplade och skarpa larm kommer att gå till larmcentral. När hyresgästen laddat ner en app kan de se samtliga brandvarnare i sitt trapphus och på så sätt få larm vid rökutveckling och eldhärd.

Vi kommer att få vara med när några av de första brandvarnarna kommer på plats.

I ett trapphus på Bergdalagatan i Kisa är Anna-Lisa Ring från Kindahus och Mikael Söderberg från Tryva i full färd med att plocka upp brandvarnare och informationsmaterial ur kartonger.

undefined
Mikael Söderberg från Tryva och Anna-Lisa Ring från Kindahus har precis börjat installera de nya brandvarnarna.
undefined
Anna-Lisa Ring från Kindahus i full färd med att plocka upp brandvarnare.

Monteringen, som beräknas hålla på till maj senare i vår, har just börjat.

Det speciella med det nya systemet är att alla brandvarnare är uppkopplade. Vid skarpt larm, det vill säga rök och värme, kommer larmet att gå till larmcentral.

Det finns också en funktion som kallas grannsamverkan. Via en app som hyresgästerna kan välja att ladda ner får man larm om det blir ett röklarm eller snabb värmestegring i en av trapphusets lägenheter. Det är alltså bara i sitt eget trapphus som man kan se om det brinner.

– På så sätt hoppas vi få kontroll över torrkokningar och mindre bränder innan det utvecklas till en storbrand, säger projektledare Martin Hansson.

– De främsta fördelarna med systemet är att det är snabbt och effektivt, menar Martin Hansson.

undefined
Mikael Söderberg från Tryva monterar den nya brandvarnaren i en Kindahus lägenheter. Brandvarnaren kan testa sig själv och skickar en signal till Kindahus om den behöver service eller nytt batteri. Plockar hyresgästerna ner sina brandvarnare får Kindahus en notis om detta.

Och nackdelarna?

– Kostnaden. Men jag ser egentligen bara fördelar. Man kan inte mäta liv och hälsa i pengar.

Mikael Söderberg avbryter:

– Kan vi förhindra en eller två bränder har vi täckt den kostnaden.

Brandvarnaren kan testa sig själv och skickar en signal till Kindahus om den plockas ned, behöver service och när det är dags att byta batterier.

undefined
Martin Hansson som är projektledare för installationen av Kindahus nya brandvarnarsystem ser främst fördelar: "Bränderna kommer att upptäckas snabbt. En brandvarnare är en billig livförsäkring", säger han.

– Får vi en notis om att någon plockar ner sin brandvarnare kan vi knacka på och påminna om att den ska sitta uppe, säger Martin Hansson.

– En brandvarnare är en billig livförsäkring, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!