Kinda klättrar ordentligt på rankingen

22 placeringar upp för Kinda, och redan starka Ydre tappar endast en placering till plats 25 i Svenskt Näringslivs årliga ranking.

Andreea Bernicu, VD för Växtkraft Kinda, är nöjd med årets placering på näringslivsrankingen. De klättrar från plats 182 till 160.

Andreea Bernicu, VD för Växtkraft Kinda, är nöjd med årets placering på näringslivsrankingen. De klättrar från plats 182 till 160.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2019-09-24 14:24

I över 20 år har Svenskt Näringsliv genomfört en årlig enkätundersökning för att markera vikten av lokalt företagande.

En viktig anledning till varför den här rankingen görs är för att visa var i Sverige som det är bäst att starta och driva företag. Det är 18 faktorer som ligger till grund och i år bygger rankingen till två tredjedelar på den här enkätundersökningen. Under våren genomfördes enkäten bland ett urval av företagare.

Punkter såsom kommunens dialog och information, men även allmänhetens inställning till företagande, är några exempel på vad företagarna fick ta ställning till.

Förra året hamnade Kinda på plats 182 av landets 290 kommuner. I år klättrar de uppåt 22 placeringar till plats 160, vilket glädjer Andreea Bernicu, VD för Växtkraft Kinda. 

– Det glädjer mig att vi har gått upp trots att vi befinner oss i en förändringsperiod som kommer med sina utmaningar, och vi är tacksamma över att vi tillsammans med de andra näringslivsorganisationerna och kommunen har kunnat skapa ett förbättrat företagsklimat i Kinda, säger hon.

Det som Andreea Bernicu ser som Kindas hjärteord är samverkan. Genom att företag samverkar och därmed hjälper varandra så gynnar det alla och det skapar även ett gott företagsklimat i Kinda.

– Det finns absolut plats för förbättringar, men vi är glada att vi har ökat i näringslivsrankingen, säger Andreea Bernicu.

Kindas bästa placering de senaste tio åren är från 2013 då kommunen hamnade på plats 75.

Ydre är den kommun i Östergötland som placerar sig högst på listan. I år har de hamnat på plats 25, vilket är en placering sämre jämfört med förra året. Under de senaste tio åren har Ydre oftast varit med bland topp 50 på näringslivsrankingen och den här återkommande stabila placeringen glädjer Ydre kommuns näringslivsstrateg Lisa Boyero Lindström.

– Vi må vara en liten kommun, men vi har storslagna invånare, företagare och föreningar, säger hon.

Att kommunerna inom regionen samverkar för regionens bästa ser hon som en viktig faktor för ett hållbart näringsliv. På flera av enkätfrågorna placerar sig Ydre bland de bästa i Sverige, exempelvis när det gäller konkurrens från kommunen och även tillämpning av lagar och regler.

Andra östgötska kommuner som placerar sig högt är Mjölby på plats 74, Ödeshög på plats 78 och Vadstena som gör en stor ökning till plats 84. Det är en ökning med 108 placering från förra året.

I Ydre kan näringslivsstrateg Lisa Boyero Lindström och kollegorna jubla över ännu en fin placering på listan. I år knep de plats 25.
I Ydre kan näringslivsstrateg Lisa Boyero Lindström och kollegorna jubla över ännu en fin placering på listan. I år knep de plats 25.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!