Föreningen har kommit i hamn – efter 60 år

När föreningen Kinda kanalens vänner bildades för 60 år sedan fanns ett hot mot kanalens överlevnad. Det gör det inte idag. Nu råder istället en bred politisk enighet om att kanalen har ett värde och ska finnas kvar. Det menar avgående ordförande Håkan Johanson.

BIlden är från 2009 och visar en kunglig tur med M/S Kind på Kinda kanal.

BIlden är från 2009 och visar en kunglig tur med M/S Kind på Kinda kanal.

Foto: Pierre Alexandersson

Kinda kommun2023-07-19 13:53

Svårt att rekrytera nya ledamöter till styrelsen och ett påtagligt minskat intresse för föreningens aktiviteter. Det är anledningarna till att Kinda kanals vänner har nått vägs ände.

Håkan Johanson har varit ordförande de senaste sju åren.

– Det är klart att det är med visst vemod att behöva lägga ner en förening, men samtidigt måste vi acceptera att tiderna förändras.

undefined
Håkan Johanson, avgående ordförande för Kinda kanals vänner är mycket tacksam över de fina samarbeten som föreningen haft med andra aktörer. Han nämner särskilt Rederiet AB Kind med Marianne Trygg i spetsen.

Kinda kanal öppnade i början av 1870-talet och innebar ett rejält uppsving för handeln samtidigt som nya industrier växte fram. Nästan 100 år senare såg läget helt annorlunda ut. På 1960-talet hotades kanalen av nedläggning. Trafiken hade så gott som upphört och det fanns inga idéer för hur kanalen skulle användas.

Därför bildades 1963 föreningen Kinda kanals vänner, med Olle Wahlbeck och dåvarande landshövding Per Eckerberg i spetsen.

Håkan Johanson är stolt över det arbete som föreningen utfört under 60 års tid.

– Jag tror att vi har åstadkommit väldigt mycket av positiva upplevelser av kanalen på många sätt, säger han och fortsätter:

– Det vi har kunnat bidra med är att göra arrangemang på platser på ett sätt och med guidning som man inte får annars.

Föreningen har haft en programverksamhet bestående av föredrag, information, besök på olika platser och har på så sätt lyckats hålla medvetandet om kanalen uppe.

undefined
Såhär såg det ut 2008 då kanaldirektören Lasse Lööw, Christer Sörman, vice ordförande för Kinda kanals vänner, Eva Liljeholm, medlem i Kinda kanals vänner, dåvarande kommunalrådet Mats Johansson (s) och Muharrem Demirok (c), som vid tillfället var ordförande i teknik-och samhällsbyggnadsnämnden deltog i en på en kryssning i Stångån som är en del av Kinda kanal.

 Men det krävs inte ett medlemskap i föreningen, utan sätten att uppleva kanalen på är otaliga, betonar Håkan Johanson.

– Man kan åka runt, äta och vandra. Man kan bo, paddla kanot och allt möjligt. 

Som medlem har man dock haft möjlighet att få se delar av kanalen som en "vanlig" människa inte tänker på, poängterar han.

undefined
"Det finns många pärlor kring kanalen", menar Håkan Johansson. " Finns även många kunniga människor som kan berätta mycket." Han nämner den framlidne kindaprofilen Jerker Carlsson liksom författaren Joakim Johansson, som skrivit flera böcker om Kinda kanals historia. BIlden är en arkivbild.

Föreningens syfte var att rädda kanalen och långsiktigt försöka bidra till dess bevarande som både transportled och kulturminnesmärke.

Då, på 1960-talet, var den tillräckligt gammal för att man skulle inse att det här kan vi inte bara låta stå och förfalla, menar Håkan Johanson.

– Sen dess har föreningen arbetat med just dessa frågor. Att skapa opinion, att bidra med information och uppmärksamma kanalens värde.

– Den här kanalen är så fin och värdefull och kommer att få ett stort värde i framtiden. För turism och annat.

undefined
Kinda kanal 1954, nästan tio år innan kanalen höll på att gå i graven. Tack vare Kinda kanals vänner trafikeras kanalen än i dag.

Under sina år har Kinda kanals vänner samlat ihop ett kapital som nu överlämnas till Kinda kanal AB, som driver kanalen.

Håkan Johanson vill inte nämna hur mycket pengar det handlar om, men menar att det räcker till en del. Helst ser han att pengarna investeras i Kanalmuseet vid slussvaktarstugan i Brokind. Museet ägs av Kinda Kanal AB, men Kinda kanals vänner har svarat för driften och verksamheten där.

– Vi vill gärna utveckla det museet, göra det bättre och förteckna de föremål som finns där och göra det mer tillgängligt som ett museum. Idag är det mest en samling av föremål som har haft att göra med kanalen och kanalbygget. 

Museet kommer alltså att finnas kvar. På ett eller annat sätt.

undefined
Bengt Senneberg, som en gång i tiden var ordförande i Kinda Kanals vänner, visar en putshyvel i det lilla kanalmuseet i Brokind. Bilden är från 2006.

Ytterst handlar kanalens väl och ve om politiska beslut, menar Håkan Johanson. Det är Kinda kommun, Linköpings kommun samt Region Östergötland som fattar de besluten.

– Vi har haft ett nära samarbete med dem. Pratat, informerat, gjort turer med Kind (M/S Kind, vår anmärkning) varje år på kanalen och då ofta bjudit in några av politikerna. Särskilt de år som det har varit val, när det kommit nya politiker. De behöver få den här genomgången. Det tror jag har varit positivt. 

Han menar att det initierat en bred och enig politisk uppfattning att kanalen är något viktigt och bra. Något som måste bevaras. 

– Där har vi nog kunnat vara en liten blåslampa. 

Samtidigt som föreningen har varit verksamma har turismen fått ett allt större värde, menar han.

– I och med pandemin lärde sig folk att hemestra och upptäcka saker i sin närhet. Sen har kommunerna aktivt arbetat med att sprida information och levandegöra kanalmiljön. Det har säkert bidragit till att många idag känner till kanalen och vilket värde den har.

undefined
BIlden är från 2009 och visar en kunglig tur med M/S Kind på Kinda kanal.

Håkan Johanson uttrycker inte någon oro för kanalens framtid.

– Jag ser med stor tillförsikt att kanalen kommer att finnas och fortsätta utvecklas. Vem skulle idag komma på idén att lägga ner en kanal om går igenom landskapet? Nej! Den idén måste vara alldeles främmande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!