"Jag hör att det har blivit tuffare"

"Prioritera mer resurser på vården". Det konstaterar Ingela Brixlin, ortsansvarig för fackförbundet Kommunal i Kinda, om det tuffa ekonomiska läget.

Fackförbundet Kommunal har drygt 400 medlemmar som är kommunalt anställda i Kinda.

Fackförbundet Kommunal har drygt 400 medlemmar som är kommunalt anställda i Kinda.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2020-01-31 12:00

Det har varit sparkrav och effektiviseringar, neddragningar inom seniorverksamheten och nedsläckta platser på äldreboenden. Vård- och omsorgsnämndens ekonomi i Kinda är ansträngd och enligt ordförande Lars Karlsson (L) kommer det även under 2020 bli en utmaning att få ihop siffrorna. Kommunal, med ortsansvariga Ingela Brixlin, har drygt 400 medlemmar som är kommunalt anställda i Kinda. Den största enheten är på Bergdala.

– Det jag märker av är att ju mer man drar ned och ju tuffare det blir med vikarier desto mer drabbar det arbetsmiljön. Jag kan inte säga att kommunen är restriktiva med vikarier hela tiden, men det har varit svårigheter under 2019.

Har det ekonomiska läget påverkat arbetsmiljön?

– Ja det måste jag säga. Det handlar framförallt om att scheman blir tajtare, man kanske inte alltid får in någon vikarie och då får man som enskild medarbetare springa fortare, svarar Brixlin och fortsätter: 

– Det jag hör från våra medlemmar är att de tycker att det blivit tuffare. En del har varit sjukskrivna, den exakta orsaken kan jag inte uttala mig om, men jag vet att det i vissa fall har berott på arbetsbelastningen och ett ökat ansvar.

Är ni oroliga för arbetsmiljön om läget fortsätter?

– Ja men det är klart, det måste väl alla vara. Det går inte att personalen springer fortare och fortare, det är det ingen som orkar med i längden. Det krävs helt enkelt mer pengar till vården, något staten borde prioritera, avslutar Brixlin.

"Det krävs helt enkelt mer pengar till vården", konstaterar Ingela Brixlin, ortsansvarig hos Kommunal.
"Det krävs helt enkelt mer pengar till vården", konstaterar Ingela Brixlin, ortsansvarig hos Kommunal.
Karta: Storgatan 36
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!