Hon är företagens nya väg in i kommunhuset

Utvecklingschefen Jennie Blomberg är en nyckelperson i Kinda kommuns nya näringslivsorganisation. En organisation som allt tydligare börjar att ta form.

Kommunens utvecklingschef Jennie Blomberg har fått ansvaret att vara näringslivets kontaktväg in i kommunhuset. "Ett livskraftigt näringsliv är nödvändigt för Kindas utveckling", konstaterar hon.

Kommunens utvecklingschef Jennie Blomberg har fått ansvaret att vara näringslivets kontaktväg in i kommunhuset. "Ett livskraftigt näringsliv är nödvändigt för Kindas utveckling", konstaterar hon.

Foto: Fredrik Palmqvist

Kinda kommun2021-05-07 10:35

Det började med ett ras på Svenskt Näringslivs kommunranking och fortsatte med ett politiskt beslut om att dra in det årliga bidraget till Växtkraft Kinda. Som ett resultat av detta kommer organisationen, som under lång tid har varit en betydande del av kommunens näringslivsarbete, att avvecklas under maj månad. Istället ska kommunen nu ta över hela näringslivsansvaret "inhouse" och skapa en helt ny struktur – en omdaning som har kommit en bra bit på vägen. Den tidigare ekonomichefen, som numera är utvecklingschef, Jennie Blomberg har fått ett huvudansvar i näringslivsarbetet. Hon pekas också ut som Kindaföretagens kontaktperson i kommunhuset.

undefined
"Det vi jobbar mycket med just nu är att skapa en bättre dialog och en ömsesidig förståelse", förklarar Jennie Blomberg.

– I och med politikens val att ta in näringslivsarbetet i egen regi har jag fått ett mycket tydligare uppdrag i dag. Det har, från företagens sida, funnits önskemål om enklare kontaktvägar in i kommunens verksamhet och det är jag som ska vara den övergripande strategiska kontakten. Om inte jag kan svara på specifika frågor slussar jag vidare till rätt person, förklarar Jennie Blomberg och fortsätter:

Vi har hittills haft ett antal workshops tillsammans med näringslivet för att arbeta fram hur vi ska gå vidare i vår samverkan. Det har resulterat i ett antal punkter och åtgärder som vi ska genomföra – bland annat ska vi bilda ett näringslivsråd.

Kommunalrådet Christer Segerstéen (M) beskriver det planerade näringslivsrådet som "en plattform där kommun och näringsliv möts på lika villkor". Vid måndagens kommunstyrelsesammanträde (KS) var frågan uppe för beslut men bordlades efter inspel från oppositionen.

– Vi tycker att vi borde ha med syfte, mål och eventuellt reglemente för näringslivsrådet innan vi slår klubban i bordet. Det är också bra att föra en dialog med de intressenter som ska vara en del av rådet innan beslutet tas, förklarar oppositionsrådet Conny Forsberg (S).

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M) menar att hans utökade dialog med näringslivet ger resultat. "Jag kan konstatera att vi är lyckligt lottade i Kinda, många företag mår väldigt bra", säger han.

Tanken är att rådet bland annat ska bestå av KS-ordföranden, oppositionsrådet, utvecklingschefen och samhällsbyggnadschefen. Från näringslivets sida ska representanter väljas ut från bland annat Kinda-Ydre Sparbank, Lantbrukarnas riksförbund, Företagarna samt kommunens fem största företag. Totalt sett ska rådet bestå av tio ledamöter.

– Det jag vill komma åt med det här rådet är att förbättra dialogen mellan näringslivet och kommunen, och att man för den på lika villkor. Det ska alltså inte vara en kommunal organisation som med järnhand talar om vilka lagar och förordningar som gäller, utan vi ska ha en öppenhet där vi kan diskutera hur vi kan utveckla näringslivet tillsammans på ett bättre sätt, konstaterar Segerstéen och fortsätter:

– Jag hoppas vi kan ta slutgiltigt beslut om rådet på KS den 31 maj.

undefined
Roger Svensk, vd för Sofidel Sweden AB, konstaterar att framtiden får utvisa om kommunens val att ta in näringslivsarbetet "inhouse" var lyckat.

Roger Svensk är vd för Sofidel Sweden AB, kommunens största privata arbetsgivare, och dessutom styrelseledamot i Växtkraft Kinda:

– Jag tycker givetvis att det är tråkigt att Växtkraft försvinner, jag upplevde att det fanns en bra drivkraft i organisationen, men vi måste se framåt och göra det bästa av situationen. Näringslivsundersökningarna har ju visat att framförallt medelstora och mindre företag inte har varit så nöjda med den service och support som kommunen har kunnat erbjuda. Hur stor skillnaden blir nu får framtiden utvisa.

– Ett näringslivsråd är absolut ett bra steg framåt och en möjlighet att ha en direktkontakt med kommunen, fortsätter Svensk.

Näringslivsorganisationen

Så här ser kommunens nya näringslivsorganisation ut hittills:

– Utvecklingschef Jennie Blomberg har huvudansvaret och är företagens kontaktperson.

– Nyhetsbrev skickas kontinuerligt ut till företag.

– KS-ordföranden har en halvdag i veckan avsatt för företagsbesök och dialog med näringslivet.

– Minst 25 företagsbesök ska genomföras varje år.

– Tjänstemän ska kompetensutvecklas i service och bemötande mot företag.

– Nyföretagarcentrum Kinda fortsätter som förut.

– Ett näringslivsråd ska inrättas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!