Fyra inställda valborgsfiranden och en digital

Pandemin blåser ut valborgseldarna även i år. Hos de firande föreningarna i kommunen ställs tillställningarna in, förutom hos Hycklinge JUF som erbjuder en digital variant.

Valborgsbrasan vid hamnen i Hycklinge tänds inte i år. Det meddelar JUF:s ordförande Janne Johnsson.

Valborgsbrasan vid hamnen i Hycklinge tänds inte i år. Det meddelar JUF:s ordförande Janne Johnsson.

Foto: Dennis Petersson/Erica Månsson/bildmontage

Kinda kommun2021-04-22 08:23

Återigen kommer Valborgsmässoafton i Kinda att firas utan sprakande brasor och folksamlingar. Återigen är anledningen pandemin och restriktionerna gällande att max åtta personer får delta vid allmänna sammankomster. För Rimforsa IF, Kisa frikyrkoförsamling, Lions Kisa och Björkfors innebär det släckta eldar.

– Allt är inställt tyvärr. Jag tror att det är tredje valborg i rad som vi ställer in. Först var det för att det var för torrt och sen har det varit corona två gånger. Men vi har lyckats stoppa så att ingen kör hit rishögar i år. Förra året fick vi själva forsla bort allt, säger Per-Arne Pettersson, tf ordförande i Rimforsa IF.

Kisa frikyrkoförsamling brukar samlas vid Café Sommarro utanför Kisa där man vanligtvis har majbrasa, servering och vårtal. Men inte i år, och inte heller blir det något digitalt firande.

– Vi har ganska många äldre medlemmar som inte är så digitala. Sen hade vi ju kunnat vända oss mot en bredare publik, men nej, det får bli såhär i år och så är vi försiktigt positiva inför nästa år, säger Conny Johansson, ordförande hos frikyrkoförsamlingen.

I Björkfors arrangerade man förra året en mindre brasa men någon sådan blir det inte i år. Inte heller hos Hägerstad-Kättilstads hembygdsföreningen blir det några aktiviteter den första maj och hos Lions Kisa ställs firandet in samtidigt som kommande valborgsfiranden är osäkra.

– Vi får se hur det blir framöver, det är inte självklart att vi fortsätter nästa år. Vi har haft firandet i samverkan med Kisa scoutkår men det handlar om hur mycket de och vi mäktar med framöver, säger Allan Westerdahl, president i Lions Kisa.

Det blir heller inget eldsken från Hycklinge JUF, men däremot ett digitalt skärmsken. Föreningen har spelat in video som man kommer att sändas via en länk på valborgsmässoafton.

– För det första kommer vi ju inte att kunna samlas vid stranden som vi brukar göra men vi har spelat in ett litet firande. Initiativet är taget av Roland Sundin som har gjort liknande saker för kyrkan tidigare, säger Janne Johnsson, ordförande för Hycklinge JUF. 

Vad bjuds det på i videon?

– Dels så kommer Jörgen Sundeborn att hålla tal, vilket var tanken redan förra året, sen kommer vi att ha med Horns musikkår som spelar vårmusik och så ska det läsas upp en dikt. Det är filmat från bygdegården och nere vid stranden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!