Föreningarna får ingen julklapp

Samhällsbyggnadsförvaltningen har fått in flera ansökningar angående extra föreningsbidrag, men samtliga avslås på grund av att det inte finns utrymme i budgeten.

Mikael Österling (L) säger att med den ekonomin som kommunen har i dag måste de hantera pengarna ansvarsfullt.

Mikael Österling (L) säger att med den ekonomin som kommunen har i dag måste de hantera pengarna ansvarsfullt.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2019-12-24 16:00

– De faller inte inom regelverket för föreningsbidragsreglerna och dessutom finns det inte heller några extra medel att söka som faller utanför det, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L).

Totalt är det fyra föreningar som har ansökt om extra föreningsbidrag från Kinda kommun. Deras sammanlagda belopp uppgår till 140 000 kronor. 

– Självklart ser vi positivt på att vi har ett rikt föreningsliv i Kinda, men med den ekonomin vi har i dag måste vi hantera det ansvarsfullt och hänvisa till de ordinarie bidragsreglerna, säger Mikael Österling.

Just nu pågår en översyn av reglerna för samtliga föreningsstöd och bidrag. Det är Lena Röös på kommunen som gör översynen och den ska redovisas för nämnden senast i juni nästa år.

Det är fyra Kinda-föreningar som har ansökt om extra föreningsbidrag och det är ett bidrag som gäller utöver de ordinarie föreningsbidragen som kommunen delar ut.

– Vi har inga avsatta medel för att kunna tillskjuta extra medel utöver de som vi redan har. Här måste vi ha riktlinjer och klargjorda regler som vi ska kunna följa, säger Mikael Österling.

En av föreningarna som hade ansökt om extra föreningsbidrag var Allhuset i Björkfors. De ville ha 10 000 kronor i stöd för att arrangera Barnens dag på Valö nästa sommar. Richard Veen är ordförande för Allhuset i Björkfors och han förstår beslutet.

– Det var synd att de sa nej, men det är så det är, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!