Färre vaccindoser än planerat: "Har gått långsammare"

Sverige har fått färre vaccindoser levererade än planerat. I förlängningen påverkar det Kinda – och gör att den påbörjade vaccineringen av hemtjänstbrukare drar ut på tiden.

Kinda har, precis som hela länet, fått mindre vaccinleveranser än planerat. Det gör att vaccineringen av hemtjänstbrukare drar ut på tiden.

Kinda har, precis som hela länet, fått mindre vaccinleveranser än planerat. Det gör att vaccineringen av hemtjänstbrukare drar ut på tiden.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2021-02-03 19:02

"Ja, det har gått lite långsammare än planerat", konstaterar Susanne Karlsson, vårdenhetschef vid kisa vårdcentral, när vi når henne via telefon. För två veckor sedan tog hon och hennes kollegor emot en vaccinleverans på cirka 70 doser – doser som erbjöds hemtjänsttagare som själva kunde ta sig till vårdcentralen. I förra veckan startades ett mobilt vaccinteam men endast ett 20-tal brukare, boende i närheten Kindagård, kunde vaccineras. Under den här veckan ser det likadant ut.

– Vi har, precis som alla andra i länet, fått mindre doser än vi hade räknat med. Det låter som tur är som att tillströmningen av vaccin kommer att öka framöver. Vi har resurser och personal avsatta, så det är inte det som är problemet, utan det handlar om leveranserna, förklarar Karlsson.

undefined
"Alla hemtjänstbrukare kommer att kontaktas", förtydligare Susanne Karlsson, vårdenhetschef vid vårdcentralen i Kisa, kring den pågående vaccineringen.

Hennes förhoppning är att alla hemtjänsttagare, som kan ta sig till Kindagård, ska vara vaccinerade med dos ett under nästa vecka. Därefter är planen att det mobila teamet förflyttar sig till Horn och äldreboendet Stångågården. I det fall leveranserna ökar och flyter på som planerat är målet att alla hemtjänstbrukare i Kinda ska ha erbjudits sin andra vaccindos under mars månad. Alla brukare kommer att kontaktas.

– Många hemtjänsttagare bokade sina tider via webben, en tjänst som har stängts ned nu för att det var svårt att veta hur mycket vaccin vi skulle få. Nu tillfrågar vi dem varefter – även de som inte har bokat en tid, förtydligar Karlsson.

Även vårdpersonalen, för Kindas del inom de kommunala verksamheterna, ingår i den första prioriteringsgruppen. Här har cirka 45 medarbetare erbjudits vaccin när doser "blivit över" på särskilda boenden.

– När vi får ordentlig vaccintilldelning igen kommer vi att prioritera ett upplägg där vår personal får gå till vårdcentralen för att få sitt vaccin, förklarar äldreomsorgschefen Eva Hulth.

– Exakt upplägg får vi återkomma till. Det är under planering med regionen, säger vård- och omsorgschef Ida Björkman.

undefined
En enhetschef, som inte ingår i den första prio-gruppen, har vaccinerats i Kinda. "Det var en lösning för att en dos inte skulle förfaras", förklarar vård- och omsorgsförvaltningens chef Ida Björkman.

Runt om i Sverige har det, under den senaste tiden, larmats om att chefer erbjudits vaccinering före vårdpersonal på golvet. I Kinda har en enhetschef, som inte tillhör den första prio-gruppen, vaccinerats. Björkman förklarar:

– Vid det här vaccineringstillfället, på ett särskilt boende, fick man fler doser än det initialt var planerat för. Då hade man en upprättad reservlista, alltså medarbetare som inte var på plats men som kunde ringas in, och det gjorde man också, inleder vård- och omsorgsförvaltningens chef och fortsätter:

– När man hade ringt in alla medarbetare som man kunde nå, och alla medarbetare erbjudits vaccinering, var det en individ som, efter läkarbedömning, inte kunde fullfölja sin vaccinering. För att den här dosen inte skulle förgås, och reservlistan var tömd, var bedömningen att man var tvungen att få tag i någon på kort varsel. Då blev det enhetschefen.

Hulth förtydligar att enhetschefer, inte vid något tillfälle, har funnits med på de tänkta "reservlistorna".

– Det var en lösning för att en dos inte skulle förfaras. Samtidigt är det viktigt att lyfta fram att det här är en chef på ett särskilt boende som till viss del också jobbar nära brukarna, berättar Björkman och avslutar:

– Det är ytterst viktigt att medborgarna har ett förtroende för att vi genomför den här vaccinationsinsatsen utifrån konstens alla regler och de upprättade prio-grupper som finns.

Den första prio-gruppen

Så här definierar Folkhälsomyndigheten den första prioriteringsgruppen i covid19-vaccineringen på sin hemsida: "I en första fas, som inleddes i slutet av december 2020, vaccineras de som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen, personal som arbetar nära dessa personer, samt vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör denna riskgrupp".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!