Direktionen kräver raka besked: "Är inte bra för Itsam"

Ska ni lämna kommunalförbundet, och isåfall när? Det vill Itsams direktion få reda på så snabbt som möjligt och ställer därför krav på tydliga besked från Kinda kommun.

Itsams direktion vill att Kinda stannar kvar - men tänker inte heller motverka ett utträde. Det meddelar direktionens ordförande Annicki Oscarsson (KD).

Itsams direktion vill att Kinda stannar kvar - men tänker inte heller motverka ett utträde. Det meddelar direktionens ordförande Annicki Oscarsson (KD).

Foto: Dennis Petersson/Hedda Themner/bildmontage

Kinda kommun2020-08-24 12:00

– Det svåraste läget man kan befinna sig i är när man varken vet antingen eller, det är inte bra för Itsam, och när såna här saker pågår så ställer det givetvis till bekymmer. Det vi säger rent krasst är att vi självklart vill att Kinda ska stanna kvar men om de bestämmer sig för ett utträde tänker vi också medverka till det, förklarar direktionens ordförande, tillika Ödeshögs kommunalråd, Annicki Oscarsson (KD).

Vid ett utökat direktionsmöte i förra veckan, där medlemskommunernas kommunalråd och kommunchefer medverkade, diskuterades frågan om ett eventuellt utträde. Ända sedan den styrande koalitionen i Kinda fattade ett inriktningsbeslut i oktober förra året har Itsams framtid varit oviss. Nu vill de övriga medlemskommunerna ha tydliga besked.

– Därför har vi bett Kinda kommun att till direktionsmötet i september komma tillbaka med någon form av tidsplan när de kan komma att fatta ett beslut i frågan. Utifrån den tidsplanen har vi något att jobba vidare med, konstaterar Oscarsson.

undefined
Kinda kommun och Conny Forsberg (S) vill i sin tur ha tydliga besked kring vilka villkor som gäller vid ett utträde.

Kindas kommunalråd Conny Forsberg (S) förstår de övriga kommunernas vilja om besked men har själv några motkrav.

– Villkoren som finns i förbundsordningen är så pass otydliga så att de egentligen inte reglerar hur man ska gå tillväga eller agera mot varandra vid ett utträde. Vi vill vara säkra på att man inte sätter käppar i hjulen för oss och att vi inte får några onödiga kostnader. Det vi vill är egentligen att man ska följa den branschstandard som finns, förklarar Forsberg.

Finns det en chans att Kinda stannar kvar?

– Som det ser ut just nu - nej. Jag tror att vi kommer att välja att gå ur, det finns en bred politisk majoritet för det och den har så vitt jag vet inte förändrats. Samtidigt måste vi ha koll på vilka alternativ vi har innan vi fattar några beslut.

Vad kommer ni då meddela vid nästa direktionsmöte?

– Om vi hinner och kan kommer vi självklart att ha ett svar men annars får det väl skjutas på ytterligare en tid.

Både Oscarsson och Forsberg beskriver, på olika sätt, den senaste tiden i Itsam som konfliktfylld.

– Nu känns det ändå som att vi alla har landat i att läget är som det är och att vi behöver prata med varandra som vuxna människor, menar Forsberg medan Oscarsson avslutar:

– En konfliktsituation är aldrig positiv och därför tycker jag att det är bra att vi nu kan föra en bra och konstruktiv dialog.

Karta: Kommunalförbundet Itsam
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!