Deckare dominerar på lånetoppen

Biblioteken i Kinda har sammanställt en topplista över de mest lånade böckerna på biblioteken under 2019. Mest utlånade bok var Emelie Schepps Broder Jakob.

Emelie Schepps bok Broder Jakob toppade lånelistan bland Kindas bibliotek under 2019. Även Svälten och Bojan Och Tåget har lånats mycket.

Emelie Schepps bok Broder Jakob toppade lånelistan bland Kindas bibliotek under 2019. Även Svälten och Bojan Och Tåget har lånats mycket.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2019-12-29 12:00

Skönlitteratur dominerar topplaceringarna på listan över de mest lånade böckerna på biblioteken i Kinda. Kriminalromanen Broder Jakob, skriven av Motalabördiga Emelie Schepp, har varit allra populärast och enligt bibliotekarien Liselott Sebring är det inget ovanligt att spänningsromaner toppar listan.

– Deckare och spänningsromaner ligger ofta i toppen. Även genren feelgood går bra har vi märkt, säger hon.

Feelgood-böcker beskrivs som skönlitterära böcker som är lättsmälta och som man mår bra av att läsa. Ett exempel på det är Ett oväntat besök av Åsa Hellberg som var en av de allra mest utlånade böckerna på Rimforsa bibliotek. Den genren är lite nyare men som de upplever lånas mycket från biblioteken.

På topplistan är det övervägande svenska författare.

– Vi är inte förvånade över det men det är roligt att se att många väljer att läsa böcker av svenska författare, säger bibliotekarien Anna Ekman Isaksson.

Bland facklitteraturen är det boken Svälten av Magnus Västerbro som är den mest utlånade i Kisa och får höga placeringar även på de andra Kinda-biblioteken.

Vad gäller barnböcker har lånen från skolorna i Kinda inkluderats och då är det Drakskeppet av Maj Bylock som är den mest lånade. Förutom dem är Bojan Och Tåget av Johan Anderblad en av de mest lånade barnböckerna på samtliga bibliotek.

– Biblioteket i Horn används mycket av barnen. Sju av de tio mest lånade böckerna totalt är barnböcker, säger Anna Ekman Isaksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!