De har samlat in 568 namnunderskrifter

Den dagliga verksamheten vid Kindagårds kafé återupptogs aldrig efter sommaren, som Kinda kommun hade beslutat. Nu har 568 personer skrivit under en namnlista som kräver att de ansvariga politikerna agerar.

Helen Larsson och Erik Björklund visar upp namninsamlingen som lett till 568 underskrifter.

Helen Larsson och Erik Björklund visar upp namninsamlingen som lett till 568 underskrifter.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2020-01-08 18:00

Det är Helen Larsson och Erik Björklund som meddelar kravet. Tillsammans representerar de föreningen Kinda/Ydre FUB, de berörda LSS-deltagarna, deras gode män samt anhöriga. Frågan om lokalerna på Kindagård blossade upp som en valfråga under 2018 och när den nya politiska ledningen tillträdde fick den dagliga verksamheten på Café Bergdala möjlighet att, under en testperiod, expandera och återinviga det nedlagda kaféet. I maj beslutade kommunen att verksamheten skulle återupptas efter sommaren, men så blev aldrig fallet.

– Politikerna har givit löften och vi hoppas att den här namninsamlingen kan göra att de tar tag i frågan på allvar och ser till att skapa de förutsättningar som krävs för att det här ska lösas. Det handlar inte om ett nytt kafé utan en vidareutveckling av befintlig verksamhet, konstaterar Björklund och fortsätter:

– Ovissheten har varit slitig för LSS-deltagarna och i gruppen är man besviken. Samtidigt vill vi inte förmedla någon ilska mot kommunen, men vi vill däremot bli bemötta med förståelse och ett intresse för våra förslag.

Enligt vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L) är frågan komplex och han menar att den i huvudsak består av två delar. Å ena sidan LSS-deltagarnas behov. Å andra sidan behovet av mötesplatser i kommunen.

– Här har korten tyvärr blandats litegrann. Vår ambition är att under mandatperioden bli årets LSS-kommun så för oss är det viktigaste inte att ha en verksamhet just på Kindagård utan det är att fokusera på brukarna och deras bästa. Vi måste se till helheten och då visar vår kartläggning att behovet av kaféverksamheten inte finns, förklarar han och fortsätter:

– Däremot har vi sett att vissa individer har behov av andra former av verksamheter och det försöker vi tillgodose med praktikplatser.

Så kaféet kommer inte att öppnas på samma sätt igen? 

– Det kan man inte säga, vi stänger inga dörrar. Vi gör nya kartläggningar av behoven hos våra brukare, som i kommunen består av ungefär 50 individer, och det kan ju alltid förändras.

Karlsson berättar att namninsamlingen tas emot och kommer att inkluderas i de fortsatta diskussionerna.

– Men innan utredningen av den stora flyttrockaden kommer vi inte att kunna agera vad gäller Kindagårds kafé. Vi måste veta åt vilket håll vi ska först, avslutar politikern.

Framtiden för kaféet på Kindagård hänger återigen löst. "Måste veta åt vilket håll vi ska", säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L).
Framtiden för kaféet på Kindagård hänger återigen löst. "Måste veta åt vilket håll vi ska", säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L).
Karta: Kindagård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!