Därför måste Kinda spara flera miljoner

"Intäkterna matchar inte kostnaderna för välfärden". Det är ekonomichefen Jennie Blombergs enkla svar på varför Kinda står inför sparkrav de kommande åren.

Jennie Blomberg, med många år som tjänsteman i Kinda, är sedan september månad ekonomichef.

Jennie Blomberg, med många år som tjänsteman i Kinda, är sedan september månad ekonomichef.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2019-11-29 09:00

– När så är fallet har man som kommun två alternativ. Antingen får man höja skatten eller minska kostnaderna. Här har vi en bred politisk majoritet för att se över vår organisation, effektivisera verksamheterna och ställa om med nya arbetssätt, förklarar hon när vi slår oss ned för en intervju. 

Det har väl knappast undgått någon att den ekonomiska situationen för många av landets kommuner är ansträngd. Ända sedan den styrande koalitionen i Kinda presenterade sitt budgetförslag inför 2020, med ett sparkrav på totalt 22 000 000 kronor, har nämndernas åtgärder avlöst varandra. Parallellt med detta visar budgetprognosen för 2019 på underskott.

Vad är det som gör att kostnaderna har ökat? 

– Kommunen har egentligen fått ett utökat ansvar under en längre tid, där omorganisationen av Arbetsförmedlingen och återinförandet av ett totalförsvar är två exempel. Tidigare har vi också fått riktade statsbidrag, både inom skola och omsorg, som gjort att vi har byggt upp vår verksamhet. När den finansieringen dras tillbaka minskar intäkterna men kostnaderna kvarstår, förklarar Blomberg och fortsätter med att berätta om den ökade konkurrensen om lärare och hur det trissar upp lönekostnaderna. 

Vidare lyfter ekonomichefen fram den förändrade demografin som en bidragande orsak, där grupperna inom barnomsorgen blir större och de äldre allt fler. Samtidigt kommer Kindaborna i arbetsför ålder, enligt kommunens prognos, att ligga på en relativt oförändrad nivå under samma period. Detta innebär att färre personer ska försörja fler. 

– Vi ser även att vi kanske går in i en lågkonjunktur framöver så att sysselsättningen, som påverkar våra skatteintäkter, minskar, berättar ekonomichefen och fortsätter: 

– Det är klart att läget är tufft. Vi är inte dyrare än andra kommuner, så det finns inte så mycket att ta av i verksamheterna, utan här handlar det om att prioritera både på kort och lång sikt.

Samtidigt som Blomberg poängterar att Kinda fortfarande har en bra ekonomisk bas att stå på tror hon att sparkrav kommer att krävas även under 2021 och 2022 för att "en god ekonomisk hushållning" ska behållas.

Hur ska servicen kunna behålla samma nivå? 

– Vi sitter inte i någon unik situation, det här gäller alla kommuner, och vi måste tillsammans med staten hitta en väg att finansiera våra verksamheter och den välfärd vi har. 

"Hoppas på mer pengar från staten de kommande åren", säger kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S) om det ekonomiska läget.
"Hoppas på mer pengar från staten de kommande åren", säger kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S) om det ekonomiska läget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!