Carina och sonen spelar i Levande julkrubba

Sedan 1999 har det arrangerats en jultradition i Västra Eneby kyrka. Det är ett skådespel kallats Levande julkrubba där Carina Selhammar spelar Maria.

Åsnan Hagar har också varit med sedan först gången.

Åsnan Hagar har också varit med sedan först gången.

Foto: Privat

Kinda kommun2019-12-19 14:00

Efter den sedvanliga julmässan i kyrkan på julafton utspelar sig alltid ett skådespel utanför kyrkan. Där spelas scenen där Josef och Maria söker efter någonstans att bo för natten. Erik Björklund spelar värdshusvärd och har inga rum att hyra ut. Där får de till slut sova i ett stall precis som historien säger.

Bakom initiativet står Erik Björklund som bidrar med alla djur som används i Levande julkrubba. Bland annat är åsnan Hagar med och hon har varit med sedan allra första gången 1999.

– Det är roligt att det har hållit igång så länge. Det är glädjande att folk som kommer dit uppskattar det, säger Erik Björklund som tog intiativet för 20 år sedan.

En annan person som har ställt upp och varit länge är Carina Selhammar. 2002 var hon tolv år gammal när hon fick frågan om att spela Maria och sedan dess har hon alltid varit med.

– Det har verkligen blivit en tradition i och med att jag har varit med så många år nu. Det är mysigt och roligt att se barnens reaktioner efteråt, säger hon.

På juldagsmorgonen fortsätter Levande julkrubba-berättelsen då besökarna kan gå till stallet för att se om det har hänt någonting under natten. Där kommer Jesusbarnet att ligga och i år spelas det av Carina Selhammars nio månader gamla son Natanael.

Tidigare år har Jesusbarnet alltid spelats av något annat barn som bor i trakten och som har fötts under året. Även Mikael Larsson och Gustaf Björklund har tjänstgjort i skådespelet varje år.

Levande julkrubba har varit en tradition i Västra Eneby kyrka sedan 1999.
Levande julkrubba har varit en tradition i Västra Eneby kyrka sedan 1999.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!