3 heta frågor på fullmäktige: "Jag är jättebesviken"

Kindapolitiken är uppdelad i två block på vänster-höger-skalan. Det blev extra tydligt under måndagens kommunfullmäktigemöte. Här listar vi några av de hetaste debatterna.

Debatten var livad och lång vid måndagens kommunfullmäktigesammanträde i Kinda. Två block i Kindapolitiken gjorde sig tydliga.

Debatten var livad och lång vid måndagens kommunfullmäktigesammanträde i Kinda. Två block i Kindapolitiken gjorde sig tydliga.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2021-04-20 19:06

Kindaförslaget om en busslinje mellan Hycklinge och Vimmerby
I det nya politiska landskapet i Kinda har den styrande koalitionen, med Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet, ingen majoritet i kommunstyrelsen (KS). I kommunfullmäktige (KF) däremot, med stöd av Sverigedemokraterna, har koalitionen fler mandat än oppositionen. Det är detta som gör att medborgarförslaget, från Hornbon Pernilla Egerton, först tillstyrktes av KS och sedan avslogs vid måndagens KF-sammanträde. Koalitionen och oppositionen har nämligen vitt skilda åsikter i frågan.

– Vi vill, efter ett par tuffa år, få ordning på kommunens ekonomi utan att höja skatten. Då måste vi kunna ha kurage och konstatera vilka satsningar som vi har råd med och inte har råd med. Kollektivtrafiken är regionens ansvar och skulle vi ändå ordna en buss från Hycklinge till Vimmerby, vad säger då Björkforsborna?, frågar sig kommunalrådet Christer Segerstéen (M) som avslog förslaget.

undefined
Hornbon Pernilla Egerton är besviken på att koalitionen, med stöd av Sverigedemokraterna, avslog hennes Kindaförslag om en återinförd busslinje mellan Hycklinge och Vimmerby.

Kommunens bedömning är att en återinförd busslinje skulle kosta någonstans omkring 1,4 miljoner kronor.

– Det kanske skulle kunna gå att hitta en lösning där busslinjen delfinansierades med Vimmerby kommun, men koalitionen har inte ens velat diskutera frågan. Vi inom S vill höja skatten för att kunna göra satsningar som gör att hela kommunen utvecklas, och det här är en sån satsning. Det har blivit tydligt att vi inte delar uppfattning om hur kommunen bör drivas, säger oppositionsrådet Conny Forsberg (S).

Pernilla Egerton kommenterar kommunens beslut så här:

– Jag är jättebesviken över deras beslut. Vi måste satsa på hela kommunen och det här tycker jag skulle vara en del av det. Det har fungerat så bra förr, så jag tycker att det skulle kunna ordnas för medborgarna så de kan pendla till Vimmerby.

Transparens och demokrati
Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har alla lagt motioner som handlar om politikernas och allmänhetens möjlighet att ta del av handlingar/beslutsunderlag från kommunens styrelser och nämnder. Dessa motioner ledde till en livad debatt om transparens och demokrati – där den styrande koalitionen med stöd av SD anser att de rutiner som gäller i dagsläget är bra nog. Oppositionen menar å sin sida att transparensen behöver stärkas.

– Vi har ett regelverk där nämnderna är självständiga och fattar egna beslut om vilka handlingar som ska offentliggöras. När vi har ställt frågan till personalen, om det är möjligt att offentliggöra alla handlingar och maska personuppgifter, har de sagt att det innebär merarbete – och det ska inte förringas, menar Segerstéen och Forsberg fortsätter:

– Det är beklämande att vi inte tar chansen att bli mer öppna. Det ökar inte direkt förtroendet för oss politiker.

undefined
Ordförande Anders Ljung (C) och de andra representanterna i den styrande koalitionen fick, tack vare stödet från SD, sin vilja igenom där samtliga motioner avslogs.

Stöd till Gullringens simhall
Enligt Socialdemokraterna nyttjas simhallen i Gullringen av många Kindabor och föreningen, som driver verksamheten, behöver ytterligare bidrag för att överleva. Därför vill partiet att Kinda kommun beslutar om ett årligt bidrag på 350 000 kronor. Enligt koalitionen och SD är bidraget tveksamt utifrån kommunallagens bestämmelser. Oppositionen tycker annorlunda.

– De saker som oppositionen ville ha igenom igår skulle kosta kommunen 1,7 miljoner kronor. Det är pengar som måste tas någon annanstans ifrån, menar Segerstéen.

– En simhall är bra för folkhälsan, konstaterar Forsberg.

Mandatfördelning i KF

I Kindas kommunstyrelse har koalitionen med M, C, och L, tillsammans med SD, fyra ledamöter. Resterande fem innehas av S, KD, LPo och V. Detta gör att den "nya oppositionen" har majoritet. I fullmäktige ser mandatfördelningen ut så här:

Socialdemokraterna, 8 mandat
Moderaterna, 6 mandat
Sverigedemokraterna, 6 mandat
Centerpartiet, 5 mandat
Liberalerna, 3 mandat
Vänsterpartiet, 3 mandat
Kristdemokraterna, 2 mandat
Miljöpartiet, 1 mandat
Landsbygdspartiet oberoende, 1 mandat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!